Hoppa till sidans innehåll

Inställd karate-EM 2021 i Göteborg

09 NOV 2020 21:15
Pressrelease: Det är med tungt hjärta som Svenska Karateförbundet per 6:e november 2020 meddelar att Karate-EM som skulle hållits i Göteborg, maj 2021, nu ställs in. Osäkerheten kring pandemins utveckling har lett fram till beslutet.
  • Uppdaterad: 09 NOV 2020 21:15

Senast och enda gången ett EM i Karate ägde rum i Sverige var 1982. Styrelsen för Svenska Karateförbundet har sedan förbundets bildande 2009 arbetat för att få ännu ett mästerskap till Sverige i tuff konkurrens med andra mer resursstarka länder. Drömmen blev sann 2018 när det beslutades att 56th Senior European Karate Championships skulle avgöras i Göteborg i maj 2021. Nu står det dock klart att Sveriges värdskap för EM ställs in som en följd av Covid-19 pandemin.

”Coronakrisen har försvårat vårt arbete och försatt oss i en mycket komplex och pressad situation. Vi har under de senaste månaderna därför utfört en riskanalys i samråd med olika aktörer som Riksidrottsförbundet, Göteborgs stad och relevanta myndigheter. Vår slutsats efter det blev att försöka att arbeta vidare fram till i januari 2021 för att då se hur situationen ser ut, om vi kunde gå vidare med arrangemanget eller inte, beroende på pandemins utveckling. Vi har också omförhandlat alla våra avtal och deadlines utefter den premissen och arrangörsstaben i Göteborg har varit på standby för snabba förändringar. Alla inblandade har lagt ner mycket kraft och energi i att hitta vägar framåt och hålla modet uppe.” kommenterar förbundets ordförande Urban Andersson.

”Tyvärr har European Karate Federation (EKF) nu begärt ett svar från oss redan i början av november för om vi kan genomföra mästerskapet här i Sverige eller inte, i maj 2021. Det är en fråga vi i dagsläget omöjligt kan svara på, med anledning av olika restriktioner och virusets utveckling, där vi idag dessutom ser en kraftig ökning av smittspridning igen, både i Sverige och i Europa. Den uppfattningen stöds också de myndigheter vi stämt av situationen med. Att fatta beslutet att driva igenom EM i detta läge är orealistiskt och försätter oss i en situation där vi måste garantera att vi kan täcka upp en betydande ekonomisk förlust, med risk att förbundet försätts i konkurs, plus att planeringen försvåras rent praktiskt av effekter till följd av pandemin. Hur gärna vi än vill ha ett EM så är vi naturligtvis inte beredda att riskera hela vår verksamhet på bekostnad av en tävling, hur viktig den än anses vara. Vårt främsta uppdrag är och har alltid varit, att gynna föreningslivet, breddidrotten och att främja folkhälsa och en meningsfull fritid, den basen måste sitta säkert i alla lägen. Nu måste vi också tänka efter en extra gång för att inte bidra till att kanske skapa kaos och oordning som ökar på belastningen av samhället ytterligare inom ramen för pandemin.”

”Vårt EM skulle bli en gemensam sak med hela Karate-Sverige, något som skulle stärka oss tillsammans och visa upp oss från vår bästa sida för resten av Europa. Nu har det förvandlats till en osäker risk av enorma proportioner som går stick i stäv med orsaken till varför vi önskade att hålla arrangemanget från första början. Ingen kunde naturligtvis förutse att det skulle bli en global pandemi och det vore helt omdömeslöst av oss att framhålla genomförandet med de förutsättningar vi nu har fått. Att tampas med Covid-19 istället för att skapa en folkfest var inte det vi drömde om.” fortsätter Urban Andersson

SKF beklagar men respekterar EKFs krav på ett så tidigt beslut kring EMs genomförande i Sverige, vilket de förklarar med att de behöver tid till att planera om kvalificeringsprocessen till OS, där EM är ett för världsrankingen poänggrundande evenemang.

Förbundsstyrelsen vill tacka den särskilt tillsatta styrgruppen för EM, samt staben i Göteborg med Siamak Rezaie i spetsen, för det professionella och ihärdiga arbete som har lagts ner ända sedan 2018. Samt även Göteborg & Co, som varit förbundets samarbetspartner i processen.

"Vi tycker att det är väldigt tråkigt och beklagligt att EM i karate inte kommer att arrangeras i Göteborg 2021. Osäkerheten pga pandemin är helt enkelt för stor, men vi hoppas att vi kan hitta nya samarbeten med Svenska Karateförbundet i framtiden." säger Magnus Hallberg, Evenemangschef på Göteborg & Co.

Urban Andersson avslutar ”Vi ser inte det här som bortkastad tid utan som att det har varit en lärande process. Vi är nu fullt redo att ta oss an evenemang på ett kompetent sätt och kommer fortsatt arbeta för att få andra möjligheter. Nu hoppas vi i första hand på att pandemin drar sig tillbaka och att världen snart kan bli en tryggare och mer normal plats igen.”


EM i Karate består av 54 nationer med ca 1500 deltagare och 16 klasser, plus parakarate, för både herr och dam.


E-post: This is a mailto link

Gilla oss på Facebook

Västra Karateförbund

Postadress:
Västra Karateförbundet
Siamak Rezaie-H, Övre kaserngården 4D
415 28 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0704441025
E-post: vastrakarate@gmail.c...

Se all info