Hoppa till sidans innehåll

Linda i Japan

03 JUL 2012 06:48
Linda Andersson, medlem i Guldstaden Shotokan Karateklubb är i Japan. Hon har haft godheten att sända in en rapport till ÖNKF, kring en träning i Japan. ÖNKF tackar för den intressanta och välskrivna rapporten.
  • Skapad: 03 JUL 2012 06:48

 

Hej!

Jag heter Linda Andersson och är medlem i Guldstaden Shotokan Karateklubb. Den här sommaren får jag göra min stora dröm - jag är på en träningsresa i Japan! 

Min första träning blev i Kitakyushu med  Nakamura Sensei (8dan).  Kitakyushu ligger i södra Japan. All träning var endast på japanska, men det gick bättre än vad jag trodde. Alla tekniker, räkningar och annat viktigt förstod jag när Nakamura Sensei skulle förklara – man fick förstå genom kroppsspråk och lite kunskap i japanska, men Sensei höll koll på mig hela tiden så jag fick extra hjälp.

Träningen började med att vi gjorde seiza i några sekunder, och efter det så berättade Sensei att jag skulle vara med på träningen och att vi alla skulle ”hålla sams” – artig fras som man säger.

Det var ingen vanlig uppvärmning som hemma, utan vi började med att ställa upp oss på tre led och sen gjorde vi grundtekniker från grunden. Även om det i vanliga fall inte är så mycket till uppvärmning så blev jag riktigt varm!

Därefter var det dags för lite kumite. Lite lätta tekniker som ska vara snabba men effektiva. Det blev även träning med fokus på hur man ska kunna nå motståndaren om han står på långt håll. 

Vid drickespausen - som var i ca 10 min - var det många av barnen som passade på att komma fram för att hälsa och försöka prata med mig. De var väldigt nyfikna!

Efter pausen ställde Nakamura Sensei upp några av dem som hade svart och brunt bälte (inklusive mig) i mitten av dojon, och vi skulle gå igenom Bassai Dai. Det var spännande, visserligen har jag gjort den så många gånger, men den här gången var det mycket som Sensei rättade till mig. Mönstret var lika, men teknikerna hade lite andra ”regler”.

En av de duktiga tvillingarna, Ryugo Iwamaru, kom senare under träningen och fick hjälpa mig med Jion. Även där fick jag många nya tips om katan, men han tyckte att det såg bra ut. Han gjorde ett OK tecken till mig och log.

När alla därefter hade ställt upp så pekade Nakamura Sensei på mig och visade att han ville att jag skulle ställa mig bredvid honom. Jag skulle göra Bassai Dai inför alla! Visst, blev jag nervös, men det var riktigt, riktigt kul!

 

Vid avslutningen satte vi oss och gjorde Seiza. När jag trodde att allting var över tog Nakamura Sensei fram massor av papper, och plötsligt började han läsa på papperen och barn kom fram till honom. De hade nyligen haft gradering - så vi blev sittandes i cirka 15 min innan alla hade fått sina diplom.

 

120703Linda i JapanB

Deltagare på träningen. Längst ner i denna nyhet publiceras bilden i större format.

Det var en mycket intressant träning och jag har lärt mig enormt mycket. Det är just därför jag åkt till Japan, för att få ny inspiration så jag blir en bättre tränare och karateutövare.

 

Nu går färden vidare till Tokyo, nästa träning blir på JKA Headquarters.

Många hälsningar till er alla.

Linda

 

Denna rapport är insänd efter önskemål ÖNKF. Vi tar gärna emot "spontaninsända" rapporter. Dessa går att sända in till redaktionen. I det här fallet har vi fått en färdig rapport som i princip bara var att klistra in. Det behöver dock inte vara så! Vi hjälper gärna till att "få ihop" det hela.

 

120703Linda i JapanB

Skribent: Bo-Teddy Olsson

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Övre Norrlands Karateförbund
Rikard Skelander, Järnvägsg. 11G
903 32 Umeå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: rikard.skelander@gma...

Se all info