Hoppa till sidans innehåll

Linda - Träning i Tokyo

11 JUL 2012 14:16
Linda Andersson, medlem i Guldstaden Shotokan Karateklubb fortsätter här sin "träningsrapport" från Japan. Detta är den andra och avslutande rapporten som på ett bra sätt tar upp både träning och kulturmötet mellan japanskt och svenskt. ÖNKF tackar.
  • Skapad: 11 JUL 2012 14:16

Hej!

Efter att ha varit i Kitakyushu och tränat karate så var det nu dags för karate träning i Tokyo.

När vi kom in i huset så gick man till en disk där ”kontoret” var. Jag lämnade mina skor på första våningen och begav mig till omklädesrummet på andra våningen.

Jag lämnade min påse inne i första träningslokalen som var på tredje våningen. Där var det några personer som stretchade, gick igenom katas och som slog mot en mukiwara (slår knogarna blåa mot en träbit).

Det var roligt att folk som gick förbi mej sa ”oss” och bugade. Självklart gjorde jag detsamma tillbaka, men det var något som kändes riktigt speciellt!

Man märkte ganska fort vem som var tränaren för dagen - de har olika tränare för varje träning – för alla började buga mot den personen. Träningen för denna timma skulle delas upp för tjejer och killar, tjejerna skulle vara på tredje våningen med Ogura Yasunori (7 dan) och killarna skulle vara på fjärde våningen med en annan Sensei.

Jag gick fram till Ogura sensei och sa mitt namn och vart jag kom ifrån. Det var inga konstigheter, men han tyckte att det var roligt.

Av alla tjejerna så var det ganska många som hade vitt bälte, det var bara två av oss som hade brunt, tre eller fyra som hade svart och fem stycken som var vita. Jag trodde först att de var nybörjare, men tydligen så var alla vitbältare till 7 kyu! Där ser man! Lite annars bältes ordning än vad vi har hemma!

Träningen började med att vi gjorde seiza, precis som i Kitakyushu. Uppvärmningen leddes av en tjej med svart bälte och det var mest att röra på leder och stretcha lite lätt. Jag tror att det räckte ganska så väl, för den dagen så var det 32 grader varmt.

Det som vi gjorde i början var lätta tekniker, grundtekniker. Ogura Sensei konrollerade mycket på hur vi gjorde våra samlingar och rättade till oss. Det var mycket repeteringar. Det var först 10 stycken tekniker lite lätt, sen 10 till med lite mer styrka och en sista gång 10 stycken med 100% kraft.

Efter grundtekniker så fick vi göra olika kombinationer. Det var bland annat spark och slag tekniker som blandades ihop till en kombination. Vi gjorde samma sak 10x3, först lätt, sen mer kraft och sista med 100% hastighet och kraft. Jag tror att det var jobbigast med spark och slag teknikerna för det blev så mycket tyngd på stödjebenet.

Efter att ha gjort dessa kombinationer så fick vi en liten ”breather” med vatten. Då fick jag chansen att torka bort all svett som rann överallt. Jag tror att jag aldrig ha svettas så mycket i mitt liv!

När vi började om igen så skulle vi stå två och två och göra de kombinationer som vi hade lärt oss. Det var lite spännande, för jag gjorde alla tekniker väldigt noggrant, vilket gjorde att det gick långsammare för mig än för de andra.

Efter att ha bytt partners tre gånger så fick vi vila. Då tog jag chansen och testa min japanska med en tjej och sa ”Atsui”! Tjejen framför mig bara nickade och sa desamma. Ogura sensei kom fram till mig och sa till alla att jag tyckte att det var varmt. Han frågade hur varmt vi har hemma. Jag svarade att vi har kanske 15-20 grader, kanske 10. Alla sa ”eeeeeeeh?!”. De kunde inte förstå hur kallt vi hade det! Då tyckte Ogura Sensei att det inte var så konstigt att jag tyckte att det var varmt.

När vi hade kört tillsammans två och två så började jag att se att det inte bara var jag som tyckte att det var varmt. Japanerna svettades mycket, men värmen ”gick åt huvudet”, så en av de snabbaste tjejerna som jag körde mot började göra mycket fel. Så blev det även för mej till slut,  så vi bara skrattade åt varandra.

Som avslutning gjorde vi Heian Nidan. Där rättade Ogura Sensei mig med att teknikerna skulle vara i samma linje som kroppen.

Linda i Japan Efter vi gjort seiza igen så fick jag vara med om en sak som var annorlunda. Vi skulle torka av golvet efter träningen. Alla vi tjejer tog varsin trasa och sprang över golvet som man har sett på tv. Det var svårt för mig, för jag trampade på mitt långa bälte hela tiden.

När träningen var över så gick jag och satte mig på sidan bredvid min bror, när en mamma till någon av flickorna sa att jag var lika röd i ansiktet som den röda pricken i den japanska flaggan!

Träningen var inte jätte hård och lite likt den som var i Kitakyushu, men det som jag tycker är att i Kitakyushu så lärde jag mig mer. Jag gissar ganska stort på att i Tokyo så är de lite mer flexibla om ens persons tekniker och kunskap, för de vet att man har olika skolor. Kitakyushu har inte många utländska utövare som kommer till dem och vill då verkligen att man ska lära sig från deras skola.

Träningen var ändå jätte rolig och jag kommer aldrig att glömma denna upplevelse! HELT underbart!

 

Med vänliga hälsningar

Linda

 

Läs Lindas första "träningsrapport" - Linda i Japan...


 

Du har väl inte missat att ÖNKF har två fb-sidor.

Den första är vår "slutna fb-grupp". Här kan vi vara lite mer fria "i dialogen" och lite mer "interna" (i motsats till vår "ÖNKF organisations fb-sida"). Att vara artig och trevlig gäller naturligtvis som alltid.

Den andra är vår "ÖNKF organisations fb-sida". Den använder vi främst för vår externa marknadsöring. Det är viktigt att vi syns och att vi kan gilla andra organisationer. Gå gärna in och "gilla" sidan och dela den.

Vi vet att det kan vara lite struligt med två fb sidor. Vi tror dock och hoppas att vi får fler att hitta fram till våra fb-sidor. Beskrivningen av våra två fb-sidor är bara ett sätt att försöka beskriva hur ÖNKF försöker använda sig av fb-sidorna. Du som skriver kan naturligtvis inte skriva på "fel sida".

 


Skribent: Bo-Teddy Olsson

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Övre Norrlands Karateförbund
Rikard Skelander, Järnvägsg. 11G
903 32 Umeå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: rikard.skelander@gma...

Se all info