Hoppa till sidans innehåll

Klargörande kring antal domare vid tatami

04 MAJ 2018 09:30
Klargörande gällande procedurer och regeltillämpning vid tävlingar avseende antal domare fr.o.m 2018-01-01. Tidigare beslutat 2016-04-21.
  • Skapad: 04 MAJ 2018 09:30

Vid alla förbundstävlingar, med klasserna Kadett / Junior / Senior SKALL det finnas fyra (4st) flaggdomare på mattan, samt Kansa. Rekommenderas även för Barntävlingar att om möjligt använda fyra flaggdomare. Detta för att samma förutsättningar och bedömningsgrunder ska finnas och möjliggöras vid alla tävlingar runt om i landet. Hela regelverket bygger på att det finns en Kansa, det är verkligen viktigt att våra arrangörer bjuder in tillräckligt med domare så att våra regelverk kan tillämpas på ett så säkert och rättvist sätt som möjligt.

Om två (2st) flaggdomare används vid t.ex. ett klubbmästerskap eller en mindre distriktstävling och dessa båda visar poäng, en till Aka respektive en till AO skall BÅDA poängen utdelas enligt den nivå som visas.

Då tre (3st) flaggdomare används och två av dessa visar poäng, en till Aka och en till Ao (tredje domaren visar ingen signal) så delas BÅDA POÄNGEN UT.

Annars gäller majoritet bland flaggdomarna, dvs. att minst 2 st signalerar poäng / bestraffning för samma tävlande.

Vid ev. kontaktsituationer (oavsett antal flaggdomare) i Distrikts- samt Barntävlingar (7-13 år) kan flaggdomare, mycket kort, signalera Kategori 1 med flaggorna, klicka ihop flaggpinnarna. Därefter tar Shushin över ansvaret och begär support för en Kategori 1 varning eller bestraffning, vilket då skall supportas av flaggdomarna. Notera att det fortfarande är Referee som ansvarar för att det inte delas ut poäng vid kontaktsituationer i dessa åldersklasser.

Inga som helst "tester" undantag, prov med olika regeltillämpningar, placering av flaggdomare runt mattan, eller användande av olika signaler som inte används enligt WKF regelverk får ske utan att DK så beslutat.

Den domarklädsel / uniform som skall användas av våra Judge C domare skall vara mörka byxor, svarta skor samt förbundets vita piké eller vit kortärmad skjorta, (enligt WKF Artikel 2). Den sedan tidigare blå förbundspikén har utgått. Förbundsdomare, JB och högre licens, använder den i regelverket beskriva domaruniformen.

Bifogar bild över mattor samt placering av flaggdomare vid olika antal domare. Vid sanktionerade barn-tävlingar rekommenderar och förordar verkligen DK att det finns 4 st flaggdomare, och endast i nödfall kan 3 st användas.

Nedan; bild över mattor samt placering av flaggdomare vid olika antal domare.

 

Placering-Fukushin

Skribent: Sarah Wennerström

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Arenavägen 55,7 tr
121 77 Johanneshov

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link