Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bild från HD.se

Hälsning från Ängelholms Shotokan


Hej!

Jag heter Gunilla Jodry och är karateinstruktör och håller i en grupp för funktionsnedsatta hos Ängelhoms Shotokan.

I min grupp är det för tillfället 6 stycken som tränar karate, gruppen har varit verksam sedan 2012. Alla har framför allt något rörelsehinder och tre karateelever sitter i rullstol.

Jag har förenklat många tekniker, men tänker att andra som tränar karate ska kunna se vad det är för tekniker som karateeleven utför, så därför försöker jag hålla teknikerna så ”rena” så mycket det går. Vi tränar tekniker i både sittande, stående och liggande och träningspassen består förutom av alla tekniker även av styrka, kondition och koordination, precis som vilket träningspass som helst. 

Vi tränar en gång i veckan i en timme och har endast uppehåll sommar och jul.

Det är viktigt att de som tränar i min grupp har med sig någon som kan hjälpa karateeleven. Detta eftersom jag är ensam karateinstruktör och har inte den tiden att gå runt och visa alla eftersom alla är på olika nivåer, på så vis får karateeleven mer ut av träningen. Många tycker också det är roligt att få träna med sin förälder, assistent eller ledsagare.

En gång om året har vi gradering och då har vi ”halva” graderingar, d v s jag väljer ut vissa tekniker, ca hälften från graderingskompendiet. När karateeleven klarat sin halva gradering, t ex den första graderingen, kan hon/han köpa det röd-vita bältet (moon-bälte). Nästa gång som karateeleven klarar resten av graderingen går hon/han upp till helrött bälte. Men det viktigaste är att jag ser att karateeleven har gjort framsteg.

Denna graderingsform har vi använt oss av sedan start och vi tycker det fungerar bra, då blir det inte för många nya tekniker att lära sig utan det känns lagom. Vi tycker också det är viktigt att få ett bälte som visar att karateeleven kommit vidare i sin karateträning.

Med denna text finns också filmer från träningen och från en gradering samt från en heldagsutbildning med Eric Bortels.

Vårt motto är att det skall vara kul att träna karate och att karate skall vara tillgängligt för alla.

Jag tycker det skulle vara roligt att höra ifrån andra runt om i vårt avlånga land hur ni tänker kring karate för funktionsnedsatta och hur ni lagt upp träningen. Jag tror vi är många som håller träningar för funktionsnedsatta.

Genom att utbyta idéer med varandra så utvecklas vi och min förhoppning är också att vi skulle kunna få ihop en nätverksträff.

Gunilla Jodry

Karateinstruktör/Engelholm Shotokan Karateklubb.

Se filmklipp från träning och utbildning:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLjgV86_qUkvw3KmmVVTDfzFHA41zSZuLY

Länk till artikel om Gunillas träning:

http://www.hd.se/2015-01-23/har-ar-det-karate-for-alla

Uppdaterad: 28 MAR 2018 10:53 Skribent: Sarah Wennerström
Epost: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

  
 vaccinera

Antidoping

  

 

 

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Arenavägen 55,7 tr
121 77 Johanneshov

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link