Hoppa till sidans innehåll

Om alla tränade Karate skulle världsfred råda

22 SEP 2015 14:25
Det är min fasta övertygelse. Och, ja, kanske att det låter naivt och är en ouppnåelig dröm. Men vart ska man sikta om inte högt?
  • Skapad: 22 SEP 2015 14:25

För det ligger ju i vår natur, att alltid vilja förbättra oss, lära mer, komma vidare - att ha fighting spirit. Kanske det senare och världsfred borde anses stå i ett motsatsförhållande, men inte i vår värld. Karaten är unik i sitt sätt att fostra. Vi formar krigare, men våra främsta vapen är respekt, ödmjukhet, kontroll och disciplin. Vi vet att även förlust är en lärdom och att en vinst är bara så stor som med den värdighet den är vunnen.

Vi är bra. Vi är inte bara en idrott, utan en konstform, en livsstil och en samhällsbidragare. Vi är föredömen i en värld där fler och fler förlorar sin trygghet. Vi ger fokus i en tid när allt snurrar för fort. Vi bygger självförtroende hos individer och erbjuder gemenskap i ett samhälle där utanförskapet och osäkerheten stadigt ökar. Vi är motsatsen till det som skapar splittring.

Men, säger då kanske skeptikern, alla dessa stilar inom karate? All denna splittring hos oss själva? Nej, vi är inte splittrade. Vi har en mångfald. En sund, hälsosam tillväxt. Som ett växande träd sprunget ur generationer av viljan att lära mer och förbättras. Rotat i nyfikenhet, lusten att utvecklas och modet att våga pröva nya saker.

Vi har dock alla en sak gemensamt - karatens själ. Och det är den gemensamma nämnaren som enar oss. Att vi trots vår flora av olikheter bär på en ömsesidig respekt för varandra.

En respekt som, om den fick chansen, skulle bringa världsfred.

Mer Karate åt folket!

Skribent: Sarah Wennerström

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link