Hoppa till sidans innehåll

När försvann det Mesta ur Mästerskap?

22 SEP 2015 12:40
Det finaste man kan bli i Sverige, oavsett idrott, är Svensk Mästare. Det näst finaste är Distriktsmästare. Ändå verkar det senare ha glömts bort inom Karate. Varför, kan man undra då?
  • Skapad: 22 SEP 2015 12:40

Riksidrottförbundets Mästerskapstecken är den enskilt högst värderade utmärkelsen du kan motta som svensk idrottare. Dessa delas ut i guld, silver eller brons vid SM & DM, samt JSM och JDM om sådana finns. Det är ett officiellt erkännande av dig som medaljör inom svensk idrottshistoria vare sig du håller på med Karate, simning eller vad det nu än må vara. 

I ett globalt perspektiv är Distriktsmästerskapet för SM, vad Europeiska Mästerskapen är för VM. Någonstans på vägen har värderingen av DM dock urholkats. Färre och färre ställer upp i tävlingen och vissa av våra sju distrikt kan inte ens arrangera ett DM pga av brist på visat intresse.

Karaten i Sverige har de senaste två åren haft fler tävlingar än någonsin och trenden fortsätter peka uppåt. Det är ett positivt fenomen som för med sig vissa lyxproblem – som vilka tävlingar ska man välja att åka på, hur ska domarna räcka till med mera. Tävlingar ökar konkurrensen, sporrar och hjälper också till att sprida kännedom om Karate. Men hur det än är – inget slår statusen hos ett mästerskap.

För tävlande som satsar på en karriär borde det vara en självklarhet att ställa upp på DM i sitt distrikt. Siktar man på SM-nivå är DM den naturliga platsen att känna på sitt motstånd, spana på konkurrensen och testa sin förmåga. Det är ett naturligt steg i kedjan på väg mot elit och en plats för utveckling och lärdom. Att felaktig tro att DM är en tävling utan betydelse är lika respektlöst som att tro att man ska nå världstoppen utan att behöva visa passet.

Det är vår gemensamma skyldighet som idrottsnation att återställa statusen på våra Distriktsmästerskap. Det ska vara ett lika självklart val för de aktiva att delta på tävlingen som för klubbledarna att vilja skicka dit dem. Ett mästerskapstecken, oavsett valör, är en kvalitetsstämpel för både klubb och utövare.

Låt oss tillsammans arbeta för att få tillbaks det Mesta i Mästare.

 

Toppbild: Mia Karlsson och Izabella Tran på Mellersta distriktets DM.
Foto: Jeff tran

Skribent: Sarah Wennerström

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link