Hoppa till sidans innehåll

Karate eller Karate?

30 SEP 2015 13:59
Den högaktuella OS-frågan skapar funderingar. Hur ställer vi tävlingskaraten mot våra traditioner? Kan man sammanfatta essensen hos Karate? Vad är rätt och fel?
  • Skapad: 30 SEP 2015 13:59

Som infödd Värmlänning säger jag kex med sje-ljud. Jag säger även Kata med långt a (kaaata) och kumite med två t (kumitte). Ibland blir man rättad lite fint av de som tycker sig veta hur det ska sägas "egentligen". Men det är okej. Jag vet att det finns fler tolkningar av språkbruk och dialekter än min egen. Kanske alla är lika rätt. Eller fel. Oavsett så menar vi samma sak. Vilket jag hoppas att de med vänligt menande blickar också egentligen förstår. Precis som när man pratar om karate och vad essensen av den är.

När jag själv för första gången tyckte mig förstå på riktigt vad essensen hos karate egentligen är, var det som att få glasögon. Plötsligt såg jag med en klarhet och ett fokus jag inte visste fanns. Jag insåg också då att jag aldrig skulle kunna återvända till vad som framstod som den grumliga, oförstående världen utanför.

Och jag tror att många känner så.

Den egna upplevelsen av karate verkar ofta vara så stark att man ibland inte riktigt kan relatera till att andra inte kan känna eller tycka likadant. I den mångfacetterade, komplexa och stilbaserade värld vi karatekas befinner oss i, kan säkerligen detta därmed ge upphov till många olika uppfattningar, viljor och bilder av hur saker och ting ska se ut och bör vara inom Karate. Baserat på den egna skolningen och dess tolkningar. Men det är också okej. Våra särarter är lika mycket det som enar oss som att det skiljer oss åt. Utan sina olika förgreningar vore karate inte alls lika spännande och intressant anser jag.

Ett tydligt exempel som väcker diskussion är traditionell karate jämfört med tävlingskarate. Det senare kallas nu ofta för sportkarate. Det är, har jag upplevt, en skiljefråga för många och nu en högaktuell sådan när vi som idrott är på väg mot en eventuell OS-plats. Vissa tror att den s.k. sportkaraten förstör bilden av karate och urholkar vår traditionsrika kultur.

Jag tror varken det ena eller det andra.

 

Seisa_nu

K 9

Foto: Christer Hagman Foto: Kurt Durewall

 

Jag VET däremot med säkerhet att tävlingssegmentet är det som genererar mest uppmärksamhet kring karate från vår omvärld och därmed gör god "reklam" för vår kampkonst.

Och varför är den reklamen bra? Jo, den bidrar förhoppningsvis till en bild av karate som en attraktiv sysselsättning att börja med. Den får kanske den nyfikna att våga gå till den mytomspunna dojon för första gången. Den kanske lockar ännu en blivande utövare att upptäcka denna aldrig sinande källa av kunskap. Och vart är chansen störst att nyfikenheten leder..?

Till den traditionella dojon.

Det är först när någon faktiskt börjat med karate som man får chans att lära känna våra traditioner, historien, budokulturen, vår livsstil och de värderingar som följer med. Det är först när någon står där inför sin första bugning och det nervösa klivet in, man kan påbörja processen att skapa bilden av karate och som ledare börja sprida sin kunskap. Och kanske den där superfokuserade kata-deltagaren i sin kritvita gi på tävlingen man såg, var den som faktiskt triggade tanken på att man vill lära sig mer och gick iväg till den lokala klubbens nybörjarstart. Eller den actionfyllda Kumite-bilden i tidningen från SM. Det kan naturligtvis också ha varit klubbens affisch i närbutiken eller till och med förbundets annonskampanj på nätet.

Det spelar ingen roll så länge de faktiskt kommer till dojon.
Väl där har vi sen ett kollektivt ansvar att de nytillkomna inte lämnas historielösa.

Ingen kan förneka att tävlingskaraten drar sitt strå till stacken för att öka kännedomen om karate. Det går inte att bortse från att prestationer och resultat får mer plats i media, hur gärna vi än vill att det ska vara annorlunda. (För övrigt borde vi ges mer plats än vi får, men det jobbar vi på.) Det betyder dock inte att det som INTE syns i media, dvs allt som händer i föreningarna som tyvärr inte får den uppmärksamhet det förtjänar, är sämre. I mina ögon är det snarare det spännande djupet som döljer sig under den glittrande ytan.

 

Kata_tävling K 17
Foto: Christer Hagman Foto: Kurt Durewall


Att vilja tävla och mäta sina krafter och kunskaper har också varit en del av vår instinkt sedan mänsklighetens början. Det faktum att du går vidare till att utforska den sidan hos din karate betyder inte alls att du försakar rötterna eller förringar traditionernas betydelse. Det kanske bara innebär ännu ett steg till självförverkligande, att upptäcka att man är bra på något, att man vill utmana sig själv för att växa som människa och få den självbekräftelse och uppskattning vi alla ibland behöver. Ett nytt sätt att pröva det din Sensei lärt dig. När tävlingsfasen är över är det högst troligt att man återvänder till sin dojo och fortsätter sitt lärande – några erfarenheter rikare och med minnen av applåder från arenan.

Förbundets vision är Karate för alla - hela livet. Vi vill att så många som möjligt ska upptäcka karate och fortsätt träna det så länge de orkar i livet. För att vi tror att det är bra för den enskilde och för samhället. I vilken klubb och stil du än hamnar kommer goda värderingar, som respekt och ödmjukhet, ofelbart att smitta av sig, tävlingsutövare eller inte. Det är vår grundläggande gemensamma nämnare. Att skapa uppmärksamhet kring karate är därför ett medel till målet. 

Vi måste synas för att finnas och i dagens samhälle uppenbarligen tävla för att vinna den uppmärksamhet vi är värda. Men vi måste också bibehålla traditionerna för att skapa nya fantastiska karatekas att föra dem vidare. Det är en utvecklingscykel och en symbios, anpassad till den verklighet vi lever i idag.

Tävlingskarate och traditionell karate är för oss inte ett motsatsförhållande, det är två ben av samma helhet som hjälper oss framåt på vägen, ett steg i taget och med allt vad det innebär. Sen är det upp till oss alla att tillsammans förvalta den rätt under resans gång.

Och den helheten är Karate - med stort K.

- Sarah Wennerström, Generalsekreterare, SKF

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link