Hoppa till sidans innehåll
Foto: Kurt Durewall

Gemenskapens stora sammanhang

22 SEP 2015 12:43
Om alla tyckte lika skulle utvecklingen stanna. Olika åsikter föder konflikt och friktion men också lösningar och innovation. Den största utmaningen vi har är inte våra motsättningar utan hur vi för dem framåt på ett konstruktivt sätt.
  • Skapad: 22 SEP 2015 12:43

Karate har en lång historia och har i sin natur därmed ett stort mått av traditionella värden. Värden som vi ska respektera, högtidlighålla och uppskatta i sin särart och sin konstart.

Karate är också idrott, föreningsliv och i vårt land en del av den stora gemenskapen och folkrörelsen vi kallar Svensk Idrott. En demokratisk sammanslutning som ger rättigheter men också skyldigheter.

Rättigheter som att få delta på lika villkor, utöva sitt intresse, att utse vilka förtroendevalda som ska föra din talan i större sammanhang. Rätten till en trygg plats för våra barn att träna, till en fritid utan fördomar, till jämställdhet och respekt.

Skyldigheter som att låta andra delta, behandla sin omvärld enligt valda värderingar och framförallt – respektera de regler vi gemensamt och per majoritet tagit beslut om genom våra demokratiska processer.

Det vi alla ska komma ihåg är att det finns inget ”vi” och ”dom”. Det finns bara vi. Vi är alla del av den stora sociala gemenskapen som ryms inom Karateförbundet och i förlängningen Svensk Idrott. Se på oss, helheten, som växthuset där alla ryms i sina egna nödvändiga beståndsdelar.

Det är gemenskapen bland våra individuella klubbmedlemmar som är våra rötter, det är eldsjälarna bland våra ledare som får dem att växa och det är våra förtroendevalda som ska vattna och kratta i myllan för att skapa de bästa förutsättningarna för en blommande Karate.

Ibland drabbas vi av yttre faktorer, som myndighetsväder och ekonomisk snålblåst. Vissa skördeår kommer vara bättre, andra sämre, men vi vill alla åt samma håll – uppåt, framåt och få frodas.

Kombinationen är lika svår som att driva upp en ömtålig orkidé. Men där i ligger också tjusningen som föder vårt engagemang.

Skribent: Sarah Wennerström

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link