Hoppa till sidans innehåll

Karate i skolan: Björns projekt ska förbättra de ungas psykiska hälsa

27 OKT 2021 13:11
Svensk Karate har målsättningen att bistå i ungas utveckling mot ett mer aktivt liv och därigenom förebygga psykiska ohälsa. I Tyresö har det nu startat ett projekt på Fornuddens skola genom Björn Stråby.
  • Uppdaterad: 27 OKT 2021 13:11

Det är ingen nyhet att dagens barn och ungdomar är mer stillasittande än förr. Fler och fler blir mer inaktiva på fritiden vilket i längden kan leda till försämrad hälsa. Nu tar Björn Stråby, som är idrottslärare på Fornuddens skola i Tyresö, upp kampen till ett mer aktivt liv med hjälp av karatens olika fördelar.

Judith Kolb från föreningen Su-Ha-Ri Karate i Tyresö är på plats som instruktör. Hon visar en välriktad spark som sen entusiastiska eleverna får öva på mot en mits. Stämningen är på topp bland eleverna på Fornuddens skola då karate står på veckans schema.

”Tränar man karate så tränar man även hjärnan och kan lättare hålla koncentration och fokus samt att hjärtat och musklerna får bra träning tack vare bättre kondition och styrka. Man får en bra balans och bra kännedom om sin kropp, vill man kan man hålla på med det upp till 90 år” berättar Judith.

Denna typ utav undervisning är en del i ett unikt projekt som Björn Stråby, idrottslärare för årskurs 6-7 på Fornuddens skola, nyligen dragit igång. Tanken är att samarbeta med olika lokala föreningar som kommer till skolan för att undervisa i sin idrott och sprida rörelseglädje med förhoppning att fler elever ska börja aktivera sig även vid sidan av skolan.

  

”När föreningar börjar elitsatsa eller när barn och ungdomar börjar tröttna på den sport de utövat under flera år så ser jag till att erbjuda dem andra och nya sätt att röra på sig och hitta rörelseglädjen på nytt. Karate är en perfekt träningsform som passar alla åldrar och förutsättningar” berättar Björn.

Skolan rektor Kerstin Jacobsson säger så här om karate på skolschemat:

”Karate passar alla. Tjejer och killar oavsett ålder. Träningen är tuff men är givetvis anpassad till åldern. I de flesta klubbar börjar man när de är ca 8 år gamla och då är träningen anpassad för barn. Är du tonåring eller äldre är det givetvis betydligt hårdare träning. Det går ut på att träna upp sig så att man vid fara kan försvara sig genom rätt teknik och målmedveten träning. Eleverna förbättrar reaktionsförmågan i olika situationer, har kroppskontroll, balans, smidighet, koordination, uthållighet, självdisciplin, styrka och lär sig att fokusera. Därför är det med stolthet som vi på Fornuddens skola låter våra elever pröva på idrotten.”

Målet med projektet är kunna inspirera till att fler skolor och föreningar börjar samarbeta för att hjälpa varandra att få fler unga att bli mer aktiva.

Judit Kolb fyller i varför hon valde att delta i projektet: ”Jag ställde upp för jag hoppas att jag kunnat förmedla min kärlek och passion till karate och hoppas så klart att några vågar börja träna karate. Det har alltid varit viktig för mig att röra på sig/har en aktiv livsstil och ser gärna att kommande generationer inte bara hänger framför dator och TV m.m. Stillasittande har på många sätt en dålig inverkan på kroppen.” 

Björn Stråby hoppas att fler skolor, förbund och föreningar ser möjligheterna till att göra skillnad och hjälper gärna både andra skolor och föreningar att komma i gång på sin ort.

Vi tackar Fornuddens skola, Björn Stråby och Su-Ha-Ri Karate för deras engagemang!

 

Skribent: Text & bild: Björn Stråby
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link