Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Allmän information om landslaget och kvalificering

07 SEP 2022 11:52
Landslagsverksamheten är Svenska Karateförbundets elitverksamhet avseende tävling i karate. Är man intresserad av att satsa mot att bli en del av landslaget finns det några saker som är bra att känna till om verksamheten.
 • Uppdaterad: 07 SEP 2022 11:52

Allmänt
Landslagsverksamheten är Svenska Karateförbundets elitverksamhet avseende tävling i karate. Syftet med landslagsverksamheten är att:

”Marknadsföra och öka intresset för karate och på sätt främja föreningsverksamheten och öka antalet medlemmar. Landslagsverksamheten ska även inspirera barn och ungdomar att börja tävla i karate”.

Karatelandslaget tävlar under ett regelverk utformat av World Karate Federation (WKF), samma regelverk som ex. i OS Tokyo 2020 för karate. WKF är det största internationella styrande organet för sportkarate. Svenska Karateförbundet är en nationell förbundsmedlem i WKF.

WKF bildades 1990 och är den enda karateorganisationen som erkänns av Internationella olympiska kommittén (IOC) och har över tio miljoner aktiva och ca 200 nationella förbundsmedlemmar i världen, som sträcker sig över fem kontinenter. Huvudkontoret ligger i Madrid, Spanien. Alla karatestilar är officiellt erkända av WKF.

Nationsmedlemmarna bildar gemensamt för varje respektive kontinent, fem kontinentala federationer ex. European Karate Federationen (EKF) som har 54 nationella medlemsfederationer.

För alla er aktiva som är intresserade av att ingå i landslagets trupper är det viktigt att ha god individuell erfarenhet från tävlingar arrangerade under WKF:s regelverk.

Mål & verksamhet
Riksidrottsförbundet (RF) är idrottsrörelsens samlande organisation med uppgift att stödja, företräda, leda och samordna idrottsrörelsen i gemensamma frågor. RF:s elitidrottsstöd är avgörande för Svenska Karateförbundets landslagsverksamhet. Därför blir RF:s riktlinjer styrande avseende landslagets inriktning med fokus på seniorer och prestationer i internationella tävlingar och mästerskap. 

Svenska Karateförbundets mål för landslagsverksamheten och det som styr uppdraget för landslagsledningen, är följande:

”Landslagsverksamheten är en elitverksamhet med det övergripande målet att nå framgång i internationella tävlingssammanhang för seniorer samt parallellt nå en större bredd av internationellt framstående utövare från Sverige”

Till skillnad från vanligtvis förekommande föreningsverksamheter är landslagsverksamheten för seniorer en renodlad elitverksamhet och endast för de aktiva som är närmast framgång internationellt på kort eller på längre sikt.

Landslagsverksamheten består av seniortruppen, ungdomstruppen (kallad utvecklingstruppen) och eventuellt utsedda grupper inom trupperna samt landslagsledare. Från trupperna tar landslagsledningen ut enskilda aktiva som bildar tävlingstrupper som representerar Sverige i mästerskap och övriga aktuella tävlingar.

 • Seniortruppen avser åldrarna 18 år och uppåt.
 • Ungdomstruppen avser åldrarna 14 år t.o.m. max 20 år.
 • När en aktiv fyller 18 år kan man bli uttagen till seniortruppen eller fortsätta tillhöra ungdomstruppen fram till dess att man fyller 21 år. När en aktiv fyller 21 år krävs att man blir uttagen till seniortruppen för att kunna fortsätta i landslagsverksamheten (se separat dokument avseende kvalificering kallat ”Kvalificering till seniortruppen”). 

Det vi benämner ”landslaget” utgörs av de seniorer från seniortruppen som landslagsledningen bedömer är närmast framgång i internationella tävlingar under en tidsperiod.

Att bli uttagen till seniortruppen kräver en omfattande individuell satsning. Det förutsätter att en aktiv har potential i ett internationellt perspektiv (främst via påvisade resultat), är vältränad samt att man är beredd att göra en elitsatsning.

Antalet aktiva i seniortruppen styrs främst av summan av alla aktiva som är aktuella och inte av ett bestämt antal. Landslaget eftersträvar konkurrens inom varje kategori och viktklass men det är viktigare att alla aktiva i seniortruppen har rätt nivå och potential. Det finns flera incitament för att skapa utveckling liksom möjligheter att skapa goda träningsförutsättningar.   

Landslagsledningen
Landslagsledningen har utifrån den prioritering man gör, till uppgift att bidra till bästa möjliga förutsättningar för att uttagna aktiva ska kunna nå framgång internationellt. Samtidigt är det den återkommande träningen för varje aktiv i respektive klubbverksamhet som skapar grundförutsättningarna. Likaså att det sker ett eget aktivt deltagande på tävlingar, nationellt som internationellt, under WKF:s regelverk.

Uppdraget som ledare i landslagsverksamheten är ideellt. Samtidigt har landslagsledningen rätten inom ramen för aktuell budget att anlita konsulter avseende olika specifika uppdrag.

Landslagsledningen består normalt av

 • En sportchef med ett övergripande ansvar för landslags-verksamheten och dess utveckling.
 • En assisterande sportchef/team manager med ansvar för administrativa uppgifter, ev. marknadsföring och organisering vid landslagsaktiviteter.
 • En eller flera förbundskaptener som har det sportsliga ansvaret för aktuella trupper.
 • Flera assisterande förbundskaptener ofta med ansvar för utvalda områden inom den sportsliga verksamheten.

Vid tävlingar under längre perioder ingår ofta även en medlem från den medicinska kommittén, en fysioterapeut eller läkare, i ledarstaben.

Tävlingar
De viktigaste tävlingarna för landslagsverksamheten organiseras av WKF och EKF. Utöver det tillkommer tävlingar organiserade av Nordic Karate Federation (NKF) ex. Nordiska Mästerskapen samt tävlingar som World Games, European Games och självklart Olympiska Spelen förutsatt att OS är aktuellt.

I tävlingssammanhang främst avseende seniorer har betydelsen av WKF:s världsranking blivit allt viktigare. Rankingpoäng erhålls beroende på resultatet i tävlingar som är officiellt organiserade av WKF och EKF.

WKF organiserar följande tävlingar:

 • Världsmästerskapen i karate, som arrangeras vartannat år i två separata mästerskap, ett mästerskap för seniorer och ett mästerskap för kadetter, juniorer och U21(JVM).

 • Tre olika karateligor under det gemensamma namnet Karate1:
 • Karate1 - Premier League

Anses vara den viktigaste ligan i Karatevärlden där man strävar efter att sammanföra de högst rankade per kategori och viktklass i världen i öppna mästerskap (eliminering till kvartsfinal via ”Round Robin”).

 • Karate1 - Series A

Series A är internationella turneringar över hela världen som syftar till att öka det årliga antalet WKF-tävlingar och samtidigt ge tävlande ännu fler möjligheter att förbättra sina positioner på WKF:s världsranking.

 • Karate1 - Youth League (avser 12-17 år)

Youth League är avsedd att komplettera Premier League och Series A och har som mål att bli en plattform för att utveckla ungdomar i deras strävan att utvecklas inom sporten.

De kontinentala mästerskapen organiseras av respektive kontinental federation. EKF arrangerar Europeiska Mästerskapen varje år; ett separat mästerskap för seniorer och ett separat mästerskap för kadetter, juniorer och U21 (JEM).

Världsranking
De tävlingar som ger poäng i WKF:s världsranking beroende på det aktuella resultatet, är:

 • Världsmästerskapen - för seniorer & för kadetter, juniorer och U21.
 • Europeiska mästerskapen - för seniorer & för kadetter, juniorer och U21.
 • Karate1 Premier League - för seniorer
 • Karate1 Series A - för seniorer
 • Karate1 Youth League - från 12 år upp t.o.m. 17 år

Ovanstående tävlingar har en viktig betydelse eftersom rankingen är avgörande för att kunna delta på Karate1 Premier League, World Games, European Games samt för VM fr.o.m. 2025.                                 

För World Games och European Games möjliggör även tidigare prestationer ett deltagande. Likaså för VM fr.o.m. 2025 där även kvaltävlingar möjliggör ett deltagande.

Nordiska Mästerskapen (NM)
NM arrangeras av Nordic Karate Federation och är en prioriterad tävling för Svenska Karateförbundet i arbetet med att stärka samarbetet mellan de aktuella länderna. Därför vill förbundet att Landslaget deltar med en bred trupp.

Beroende på den aktuella omfattningen av landslagets trupper kan det innebära att landslaget bjuder in aktiva utanför trupperna att representera och tävla för Sverige på just NM. Det innebär inte att de inbjudna aktiva därefter tillhör landslagets trupper utan är en inbjudan enbart för NM. Kvalificering till landslagets trupper sker enligt principer som beskrivs i separata dokument, ex. ”Kvalificering till seniortruppen”.

Kategorier & viktklasser för seniorer

Seniorer tävlar normalt i följande kategorier och viktklasser:

Kumite (från 18 år)

 • Individuellt Damer: -50 kg, -55 kg, -61 kg, -68 kg och +68 kg
 • Individuellt Herrar: -60 kg, -67 kg, -75 kg, -84 kg och +84 kg
 • Lag kumite: Damer / Herrar

Kata (från 16 år)

 • Individuell kata: Damer / Herrar
 • Lag kata med bunkai: Damer / Herrar

Para-Karate (separat landslagsorganisation, i dagsläget finns inget svenskt para-landslag)

 • Idrottare med synnedsättning: Damer / Herrar
 • Idrottare med intellektuell funktionsnedsättning: Damer / Herrar
 • Rullstolsanvändare: Damer / Herrar


Kvalificering till landslagets seniortrupp

En kvalificering kan gå till på 3 olika sätt:

Alternativ 1 – ”via SM”

Alternativ 2 – ”via internationella tävlingsresultat”

Alternativ 3 – ”via Landslagets Elitgrupp Talanger”

För fullständig information om kvalificering, läs mer här.

Skribent: Sarah Wennerström Cedercrona
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link