Hoppa till sidans innehåll

VM i Belgrad blev en besvikelse

10 NOV 2010 21:18
Vi förberedde oss så väl som vi kunde utifrån de förutsättningar som finns, men trots detta kom vi, för att använda fotbollstermer, ”tvåa på varje boll”, säger förbundskapten Ky Buon Tang.
  • Skapad: 10 NOV 2010 21:18

Sveriges representant i kata, Karin Hägglund hade gått ner i arbetstid och satsat helhjärtat inför detta mästerskap och hon gjorde sitt livs bästa Shitei Seienchin, men vad kan man säga när motståndet i första omgången var japanska mästarinnan som sen förlorade i kommande omgång mot slutliga segrarinnan från Vietnam. Ett urstarkt fält med utövare som kan satsa på heltid för att bli bra i sin idrott, där har vi en bit kvar att jobba med här i Sverige då den internationella toppnivån inte är att leka med, enligt Ky Buon Tang. Nu var det inte bara Karin som mötte tufft motstånd redan i första omgången, utan även samtliga kumite deltagare fick lämna tatamin efter första omgången.
-Det innebär att om vi vill nå absoluta topp nivå i internationella sammanhang, måste vi jobba ännu hårdare och framförallt smartare med att ta fram mer optimala träningsplaner och självklart är bättre ekonomiska resurser en viktig del. Vi hade inför VM, råd att delta på två internationella tävlingar med vår VM trupp, vilket är alldeles för lite, enligt förbundskaptenerna Ky Buon Tang och Miro Femic.  

- Visst var VM i Serbien en upplevelse och många av de inledande kumitematcherna var otroligt intressanta att se, där sparkar och slag levererades i ett oerhört snabbt tempo, men tyvärr blev matcherna i kumite mer låsta ju närmare finalerna man kom, medan katafinalerna var fantastiska att se. Vi vet att vi hade de absolut bästa utövarna i Sverige på plats och trots det uteblev resultaten, så nu gäller det istället att rannsaka vad som kan göras bättre till nästa VM avslutar Ky Buon Tang och Miro Femic.

- Det pågår sedan årsmötet i mars, en hel del förändringar inom landslagsverksamheten, berättar Birgitta Lindblom, General manager för landslagsverksamheten. Resultaten, eller kanske bristen på resultat under de senaste årens EM och VM tävlingar påskyndar givetvis behovet av detta förändringsarbete. Vi har först och främst prioriterat att ta fram ett regelverk för både uttagning och deltagande på tävling inom landslaget. Kriterier som ställer högre krav än tidigare och som ska ligga till grund för att vi både ska få fram och även attrahera den yppersta eliten till landslaget. Nästa steg som vi genomför just nu, är att renodla landslagsuppdraget för förbundskaptenerna och flytta ansvaret för utveckling till klubbarna, distrikten och den speciella ungdomssatsningen, något som självklart ställer nya, men också tydligare krav på våra förbundskaptener i träningsupplägg, planering och matchning. Vi har påbörjat en stor satsning längre ner i åldrarna (13-15år) genom att vi har organiserat en utvecklingstrupp i både kata och kumite. Vi har sedan i juni månad, kommit in på Riksidrottsförbundets (RFs) anläggning på Bosön där vi får experthjälp med att testa fys och stöd med den mentala biten av förberedelsearbetet inför tävlingar. Vidare jobbar vi just nu intensivt med framtagandet av grenprofilen för karate, vilket är ett krav från RF för vårt fortsatta samarbete och vi hoppas kunna inbjuda någon av de mer meriterade karateutövarna från VM till vissa jämförelsetester. Det finns dock fler förändringar på gång, men det går inte att göra allt över en natt och samtidigt får vi inte glömma att det viktigaste arbetet alltid görs ute i klubbarna av våra engagerade klubbledare och självklart kommer de nybildade distrikten att bli en viktig framgångsfaktor för den framtida landslagseliten, avslutar Birgitta Lindblom.

Skribent: Bengt Zachrisson

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link