Hoppa till sidans innehåll

Utbildningskommittén är bestämd - Arvika Karateklubb kan utbildning

23 NOV 2013 09:45
Varför denna rubrik? Låt oss börja från början så blir allt kanske lite mer förståeligt. Förbundets nya utbildningskommitté fick av sensei Duck Risberg Brolin, tillhörande Arvika karate Klubb, en viktig fråga.
  • Skapad: 23 NOV 2013 09:45

Utgångspunkten var följande: Arvika Karateklubb har 10 ledare som genomfört utbildningen Plattformen (Idrottens barn- och ungdomsledarutbildning på basnivå, den vänder sig till tränare och ledare för barn och ungdomar mellan 7-15 år.)

Klubben har även fyra ledare som genomfört GTU 1-  Grundläggande tränarutbildning. (Ger ökade kunskaper om ungdomars utveckling och behov i förpubertets- och pubertetsåldern.) 

Frågan var följande: Vad gör vi nu? På denna fråga svarar utbildningskommittén. Vad bra att föreningens ledare gått igenom de angivna utbildningarna. Fortsätt gå dessa utbildningar. Utbildningskommittén arbetar med att ta fram karatespecifika utbildningar som kopplas till varje steg av GTU utbildningen. Vi börjar med att ta fram en karatespecifik utbildning som ska genomföras efter GTU 1. 

Om Plattformen, GTU och den karatespecifika utbildningen kan du läsa mer på SKF Webbsida, under fliken tränarutbildning... 

Utbildningskommittén blev mer nyfiken. Vi ställde frågan till sensei Duck Risberg Brolin hur Arvika Karateklubbs ledare upplevde Plattformen och GTU samt hur man ser på utbildning i allmänhet föreningen. 

Svaret lät inte vänta på sig och var härligt för en utbildningskommitté att läsa.

Text av sensei Duck Risberg Brolin.

Jag började träna karate i Arvika för ca 10 år sedan. Till en början tränade jag endast och när vår huvudinstruktör flyttade till en annan ort så blev jag delaktig i instruerandet. 

Till en början var vi ca 11-16 medlemmar innan vi beslutade oss för att ta in barn från 7 år (tidigare 12 år). Vi var till en början bara en grupp och det kunde vara väldig spretig i åldrarna. Jag tyckte att det var svårt att lägga upp en bra träning utifrån blandningen. Jag ville ha lite mer kunskap om uppläggning av träning med mera, så jag gick Svenska budo och karateförbundets Gruppledarutbildning och senare Klubbledarutbildning. Dessa utbildningar var bra men hade inget om barn och ungdomars utveckling. 

Sen blev karateförbundet eget förbund och vi skickade två personer till BAS 1 karateinstruktörsutbildning. BAS 2 blev aldrig av, inte vad jag kunde se. Eftersom klubben växte och vi blev fler grupper kände jag att vi måste få mer kunskap om upplägg, ledarskap, psykologi, pedagogik. 

Det som matchade bäst var SISU utbildningen plattformen. Eftersom hälften av våra medlemmar är barn (vi är idag ca 100 st.) så tyckte jag att det verkade vara en bra grundutbildning. År 2012 gick 6 instruktörer plattformen. Det ingick både teori och praktik när det gäller träning för barn/ungdomar vilket vi alla tyckte var bra. 

Citat från Arvika Karateklubbs ledare

”Sisu för ännu en inspirerande helg”

”Det var en inspirerande helg i avslappnad miljö. Jag gillade tränarskap och coachning, mycket nya idéer. Praktiskt och mycket diskussioner. Fick en massa nytt att tänka på. Att gå igenom ett ämne och få lov att diskutera gav mig mest!” 

”Man fick diskutera igenom flera olika intressanta ämnen och problem. Man lärde sig nya praktiska övningar som de sporter som var representerade brukar köra på deras träningspass. Mycket om tonåringars utveckling och vad som är lämpligt att träna i vilken ålder.”

 

Utbildning bär din förening framåt!

Bo-Teddy Olsson

ordförande, utbildningskommittén

 

Skribent: Bo-Teddy Olsson

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link