Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Sverige har 17 deltagare med på Nordiska mästerskapen i helgen

09 APR 2010 23:46
- Vi satsar allt på att försöka överträffa fjolårets suveräna resultat på NM med fem individuella guld och ett lag guld, utlovar karatelandslagets general manager Birgitta Lindblom.
  • Skapad: 09 APR 2010 23:46

Tävlingen inleds med kataklassen kadetter och där tävlar Mia Karlsson från Köping för Sverige, en debut för henne i större landslagssammanhang och det blir definitivt en pallplats. Värsta motståndet kommer från Danmark, men Mia är stark i sina tekniker och jag hoppas det håller ända fram till pallen. Agnes Väppling från Umeå har att ta sig an en estländska och en isländska i kataklassen damer juniorer, väl framme i finalen väntar en duktig danska och där kommer det att bli tufft. Agnes måste vara taktisk och spara en mycket bra kata till finalen. I kataklassen herrar juniorer tävlar Sam Birivand från Fagersta och han har sju motståndare varav en mycket duktig dansk junior, garanterat pallplats för Sam, men guld blir svårt.  
 
I seniorklassen damer kommer finalen att stå mellan Karin Hägglund från Stockholm och Micaela Byström från Kramfors. Karin vann senaste mötet på tävlingen Katapokalen i Stockholm, men det brukar vara jämt i finalerna mellan tjejerna. Värsta motståndet har Micaela som möter Pernille Hansen från Danmark i sin pool, men det klarar Micaela galant. Hur som helst blir det ett bergsäkert guld och silver till Sverige i damklassen kata, trots hela 12 startande. I herrklassen blir det tufft för landslagsdebutanten Ossian Markiewicz från Täby med vinnaren från Katapokalen, finländaren Andreas Antoniou i sin pool och Patrik Backlund från Vallentuna som har finalisten från Dutch Open och tillika fjolårsvinnaren, finländaren Pasi Hirvonen i sin pool.         
 
I kumite går Karen Pacull från Stockholm ut först i lättviktsklassen – 50kg. Tyvärr har denna klass bara lockat två deltagare så mitt hopp är att Karen vinner över den finländska motståndaren och tar Sveriges första guld i kumite för dagen. Gulsah Akdag från Stockholm startar i -55kg och har betydligt fler motståndare, men det kommer inte att besvära Gulsah som senast stormade fram till finalen i samma viktklass på Paris Open och där var motståndet av betydligt tuffare kaliber. Det blir dagens andra bergsäkra guld.
Joanna Stassos från Stockholm ska försvara sitt NM guld från ifjol och har två motståndare i klassen damer -68kg. Frågan är om inte första matchen är en liten final mot danskan Foged som tog brons på fjolårets NM, men med Joannas rutin kommer både danskan och sen norskan som väntar i en direkt final, att få det svårt, så det blir dagens tredje bergsäkra guld till Sverige. I kumiteklasssen +68kg debuterar Hana Antunovic från Linköping som Sveriges damrepresentant. Hana har tävlat flitigt som kadett och junior, men nu blir det debut som senior, vilket kan bli tufft, det är inga orutinerade damer som Hana ska ta sig an.
 
Herr juniorerna Gabriel Ingemansson från Eskilstuna och Arvin Rezaie från Göteborg är båda debutanter i landslaget och kommer att överraska, tro mig. Utmärkta träningsrapporter kommer från budogymnasiet i Haninge där Gabriel studerar och Arvin tränar på hemmaplan i Göteborg under mycket duktig ledning och är känd för att inte att ge sig i första taget. Jag tror minst på en pallplats för killarna. Arvin har något kortare väg fram till pallen än Gabriel, så låt mig öka insatsen och säga finalplats för Arvin.
 
Mohamed Bedri från Linköping debuterar som herrsenior i kumiteklassen -67kg och det är ingen enkel resa fram till pallen för Mohamed, här blir det att ha lite flyt med domsluten. Ett mycket säkert kort har Sverige i -75kg klassen för herrar där Kalate Akolor från Djursholm ska upp och försvara sitt NM guld från ifjol. Med rätt coachning är detta dagens fjärde bergsäkra guld till Sverige.
Bleard Amagjekaj tävlar i klassen -84kg och ska bli kul att se. Bleard tränar sedan en tid tillbaka på heltid i Borås med hjälp av ett sponsor för att förbereda sig inför VM i oktober och därför hoppas jag att NM ska ge utdelning för all träning han lägger ner. Ingen av de som stod på prispallen under förra året finns med i år i Bleards klass, vilket ytterligare talar till fördel för Bleard och den rutin han besitter, frågan är bara om han kunnat toppa sin träning till denna tävling.
 
Slutligen Aleksander Subosic från Stockholm som mycket snöpligt förlorade +84kg finalen på NM i fjol, Alexander gör inte om det misstaget, detta är dagens femte bergsäkra guld till Sverige.    
 
Birgitta Lindblom
General Manager Sv. Karatelandslaget

 

Skribent: Bengt Zachrisson

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link