När och hur kom du i kontakt med Budoförbundet?
Jag kom i kontakt med Budoförbundet 1988. Då hade Budoförbundet fyra sektioner och under karatesektionen administrerade vi Karate, Taekwondo, Taido, Wushu och Shorinjikempo.
Utmaningen var då att få alla dessa idrotter i förbundet att samverka för förbundets bästa.
Just då fanns det i sektionen 235 klubbar och 14 441 medlemmar, ca 1/3 var karateutövare.
Du har kunnat se och uppleva utvecklingen av karate på nära håll under många år i Sverige. Vad tycker du har varit den största utvecklingen?
Vår idrott har alltid utvecklats på ett mycket positivt sätt. Vi har och har haft många kunniga ledare
och eldsjälar som ser till att det finns lokaler, transporter, tävlingar, träningsläger, graderingar mm.
Nuvarande styrelse är ett exempel på denna positiva utveckling.
Och den största bristen?
Densamma som för de flesta andra förbund, medel och/eller sponsorer för att kunna genomföra fler projekt som kan öppna dörrarna för fler samt för att kunna göra större insatser för våra elitutövare
och domare.
Av allt du har åstadkommit, vad är du mest stolt och nöjd över?
Som tjänsteman, att jag fick det stora privilegiet av att vara med och jobba för att Karate skulle bli ett eget förbund inom RF och så blev det.
Som utövare, att jag blev den domare jag är idag.
Ditt nästa mål som general sekreterare?
Nationellt, att medverka för att förbundet fortsätter i samma anda som när vi blev ett eget SF samt att se till att samtliga klubbar är med och rapporterar sina medlemmar via IdrottOnline.
Internationellt, att intensifiera kampen för att få karate som en olympisk gren år 2020, beslutet tas av IOC under 2013.
Har du något önskemål för Karate i Sverige de kommande åren?
Större satsning på breddidrotten och slipning av spjutverksamheten inom landslaget. Ett fortsatt god samarbete med SISU, RF, SOK och kampsportsdelegationen.
Hur upplever man Karate Sverige i utlandet? Skillnad mellan då och nu?
Svensk Karate har alltid varit respekterad och uppskattad i utlandet. Under 70, 80 och 90-talet hade vi ett landslag i världsklass. Efter ett och ett halvt decennium utan riktiga internationella succéer har Svensk karate igen börjat visa framgångar i både kata och kumite. I Norden anses vi vara ett seriös och exemplariskt karateförbund och våra internationella domare anses vara bland de bästa i världen. Svensk karate har redan från början (70-talet) har haft ledamöter i EKF/WKF:s huvudstyrelsen, PR, tekniska- och domarkommittén. En fantastisk bedrift för ett så litet förbund!
Tack Javier
Mer om jubileumsfesten www.swekarate.se, eller under events på vår Facebook grupp.
Redaktion: Evelyn Morales Zárate