Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Svenska domare testar WKF:s nya regelverk

05 SEP 2011 21:56
World Karate Federation kommer att fr.o.m. den 1 januari 2012 implementera ett nytt regelverk för Kumite. Förslaget har testats under ett och ett halvt år och det slutliga förslaget skall presentras om ett par veckor i Istanbul.
  • Skapad: 05 SEP 2011 21:56

Värmlandsdomarna Emilio Merayo och Tom Fager tillsammans med domarkommitténs ledamöter Ove Viggedal, Peter Sahlberg, Fredrik Ålander och Javier Escalante dömde i samband med Finnish Open den 3-4 september enligt det nya förslaget. "Sverige har varit med och påverkat inriktningen redan från början", säger Javier Escalante som igår i WKF:s arbetsgruppen med uppdrag att ta fram det nya regelverket. "Målsättningen har varit att dels minimera domarens påverkan under en kumite match, dels att ta fram en starkare karateattityd bland de tävlande samt att minska möjlighet till matchvinst via förseelser"

Nedan kan ni läsa domarnas kommentarer om förslaget:

"Det nya systemet gör att fler kan se poäng och observera eventuella skador. Det är säkrare och mer rättvist". säger Fredrik Ålander.

"Det är lättare för tävlande, coacher och publik att se vad domarnas majoritets uppfattningar är vid alla beslut", säger Ove Viggedal.

"Mycket bättre! Det är lätt att komma ihåg eventuella förseelser. Systemet gör att huvuddomaren kan vara mer avslappnad under matchen" säger Peter Sahlberg.

"De sittande domare har större påverkan vid domslut. Lättare för coacher och tävlande att förstå beslutet som fattas och enklare arbete för huvuddomaren. Jag tror att systemet kommer att fungera bra" säger Tom Fager.

"Spännande system! Jag tror att det kommer at bli mycket lättare för publiken och coacherna att förstå vad som pågår under matchen" säger Emilio Merayo.

Det slutliga beslutet tas av WKF:s huvudstyrelsen under VM i Malaysia.

/Domarkommittén

 

Skribent: Bengt Zachrisson

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link