Hoppa till sidans innehåll

Sensationellt brons i kata på junior EM!

12 FEB 2011 13:43
Sverige fick idag en mycket efterlängtad medalj i kata på junior EM i Serbien. Mia Karlsson, 16år från Arboga stod för något av årets bragd inom karaten när hon efter fem omgångar stod som vinnare i återkvalet mot en italienska med 3-2 och därmed var första junior bronset i kata bärgat till Sverige.
  • Skapad: 12 FEB 2011 13:43

Det är 19år sedan Sverige sist vann en medalj i kata i EM och VM sammanhang och då var det i seniorklassen.

Mia Karlsson har skolats i karate sedan barnsben av Henrik Hansson i Köping och på senare tid har hon även tränat i Degerfors under ledning av Johnny Karlsson, men en stor den i denna framgång tillfaller förbundskaptenerna Ky Buon Tang och Azem Barakovic. De upptäckte Mia för tre år sedan och har matchat henne på ett mycket bra sätt i landslaget i skuggan av de duktiga damseniorerna i kata

Mia Karlsson

- Jag är inte ett dugg förvånad att Sverige nu får denna framgång inom kata, se bara på de senaste SM tävlingarna där konkurrensen är stenhård i kata, medan vissa viktklasser i kumite endast lockar ett fåtal deltagare, säger Omar Ahmedin vid Budogymnasiet och forsätter, helt klart börjar nu den seriösa elitsatsning som påbörjades inom katalanslaget för tre år sedan att ge ordentlig utdelning och jag hoppas att detta koncept får genomslag i hela landslaget.

Vid senaste SM i karate blev Mia Karlsson utnämnd till ”kronprissessan”, där hon inte bara vann juniorklassen i kata utan även utmanade Karin Hägglund om guldet i senior klassen. Nu idag, i Novi Sad i Serbien tog hon steget fullt ut och bärgade en mycket efterlängtad bronsmedalj till Sverige.

Sverige har aldrig tidigare vunnit medalj i kata i juniorklass på ett EM eller VM. Senaste framgången bland juniorer var i kumite för fyra år sedan, då Sadik Sadik bärgade hem ett brons på junior VM som då gick i Turkiet. När det gäller liknade framgångar i kata får vi gå tillbaka till 1992 då Lena Svensson-Pyrée vann brons bland seniordamerna på EM

Skribent: Bengt Zachrisson

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link