Hoppa till sidans innehåll

”Se inte så himla arg ut, le istället!”

02 APR 2012 21:47
Det säger instruktören till en seminariedeltagare från österrikiska katalandslaget när han berättar hur viktig andningen är i karate. Men platsen är inte Wien och instruktören inte vem som helst.
  • Skapad: 02 APR 2012 21:47

I samband med Svenska Katapokalen den 24-25 mars 2012 i Eriksdalshallen, Stockholm, anordnades ett unikt utbildningstillfälle med Yoshimi Inoue som innehar 8 Dan i Japanska Karateförbundet (JKF). Inoue har under årens lopp instruerat en mängd världsmästare från Japan. Det har handlat om utövare som han har tränat som egna elever, t.ex. Nakayama, men även finslipat andra mästare såsom Abe, Wakai och det legendariska katalaget med bröderna Hasegawa i spetsen. Inoue har även varit landslagscoach i kata för Japan. Numera är han internationellt mest känd för att träna regerande katavärldsmästaren Antonio Díaz (Venezuela) och VM-trean Rika Usami (Japan) som just nu vinner varenda internationell stortävling.

Seminariet i Stockholm lockade över 100 deltagare från bland annat Tyskland, Österrike, Norge och Sverige. Det representanter från alla enligt WKF erkända fyra huvudskolorna wado, shoto, goju och shito. I vimlet syntes internationella och svenska domare, utländska landslagsmedlemmar, svenska instruktörer, tävlande, hobbyutövare, barntränande och  - inte minst  - VM-ettan Antonio Díaz som följt Inoue till Sverige efter en månads hårdkörning i Japan.

Temat för Inoues undervisning var kraftfokusering, balans och viktfördelning. Han återkommer gärna till detta under de gånger han har varit här. Särskilt nyttig blev dagen för alla domare och domarkandidater som var på plats för att lära sig mer om vad de egentligen ska titta på under en katamatch. Men även alla tävlande och instruktörer sög i sig budskapet som svampar. En fråga uppkom om andning och varför en del katautövare ”låter” så högt. Inoue menar bestämt att en trängd andning i kombination med ett spänt ansiktsuttryck definitivt hämmar kraften och balansen i kroppen. Om vi slappnar av som vi gör när vi ler och skrattar går det bättre.

Och det är inte bara snack eller humbug. Undervisningen var inte heller knuten till stilorganisation utan handlade om ”allmänkarate”. Han ville gärna att alla övade praktiskt för att greppa resonemanget. Ingen som lämnade Eriksdalshallen den söndagen kände sig tveksam om att det Inoue lärde ut verkligen fungerade. Men man måste träna för att förstå.
 
Fredrik Ålander

Skribent: Bengt Zachrisson

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link