Hoppa till sidans innehåll

REPORTAGE: Tydliga mål och kvalitetsarbete tar Västerås Karatecenter framåt

23 JUN 2014 13:04
Det finns många olika sätt att driva en förening på. Västerås Karatecenter, med historia från 1987, är en av mellersta Sveriges största klubbar. De har bl.a satsat på nya medier och målstrategier för att utveckla och bibehålla en god verksamhet och är ett framgångsrikt exempel på hur man kan arbeta.
  • Skapad: 23 JUN 2014 13:04

Klubben har över lång tid haft ett medlemsantal på runt 200 aktiva medlemmar fördelade på 10 stycken träningsgrupper. De yngsta karateutövarna är 5 år och de äldsta över 60 år.

Rekrytering av nya medlemmar – våra framtida karatekas nås via digitala medier

Rekrytering av nya medlemmar har förändrats de senaste åren. En tydlig trend är att digital kommunikation spelar en avgörande roll. För tio år sedan rekryterades nya medlemmar genom annonsering i lokaltidningen och affischer som skickades med medlemmarna hem för att sätta upp på arbetsplatser, skolor och fritids. Idag är hemsidan en viktig del i att attrahera och rekrytera nya medlemmar, men sidan är också välbesökt av befintliga medlemmar, föräldrar, coacher och tidigare medlemmar som ändå vill hålla sig uppdaterade. Hemsidan har alltid aktuell information om nyheter som händer, samtidigt som den ger mervärde för den som vill lära sig mer om stilens historia, principer i dojon och vad som förväntas inför nästa gradering.

Västerås strävar efter att klubbsidan alltid ska vara aktiv och uppdaterar den veckovis med aktuella nyheter från klubben, samt ser över sidan på en mer strategisk nivå på årsbasis för att möta de behov som finns. Man har också precis avslutat en enkätundersökning där klubbens medlemmar fått berätta vad de tycker om träningen, ledarna och gemenskapen på klubben. Det ger webbredaktionen bra input för att beskriva, för blivande medlemmar, vad som är hjärtat och själen i Västerås Karatecenter och vad de kan förvänta sig av träningen.

Klubben har också en aktiv Facebookgrupp, där den som har en fråga snabbt får svar, det är också ett forum där medlemmarna delar bilder och filmer, peppar varandra inför tävlingar och diskuterar träningspass. Man har även satt upp en egen YouTube kanal för de som vill hitta ytterligare inspiration.


Tydliga mål och kvalitetsarbete

”Målet med vår verksamhet är tuff och seriös, men vänskaplig budoträning. Vi hjälper dig att bygga upp fysisk och mental styrka där respekt, artighet och disciplin är viktiga ingredienser i träningen.” /Enrico Vatteroni, huvudinstruktör

En del av klubbens uppsatta kvalitetsmål är att hålla hög teknisk och traditionell nivå på träningen. De allmänna målen med träningen är att bevara korrekta tekniker och kata enligt stilen, att kultivera en god personlighet och stark karaktär samt att bygga vänskap mellan medlemmar. Som komplement till den traditionella träningen har de ungdomar som vill möjlighet att delta i specifik tävlingsträning.

Ungdomsläger

 

Ett sätt att mäta kvalitet är att som tidigare nämnts göra enkätundersökningar. Klubbens medlemmar fick bl.a svara på frågan ”Hur troligt är det att du skulle rekommendera Västerås Karatecenter till en vän?", där svaret angavs på en tiogradig skala och siffran 10 motsvarade att det var mycket troligt. Av 20 respondenter mellan 7-58 år fick man vid senaste mätningen 100% som svarade 10, vilket är ett tacksamt kvitto på att man arbetar i rätt riktning. Medlemmarna fick också möjlighet att beskriva träningen med egna ord, något som ger bra feedback till ledarna.

 

Träning på VKC

 

Rent träningsmässigt försöker klubben skapa så få vattentäta skott som möjligt mellan klubbens grupper. Trots att det finns upp till 10 olika grupper som tränar, fördelat på fem av veckans dagar, så finns många möjligheter att träna tillsammans över gruppgränserna. En ytterligare viktig faktor är lägerverksamheten. På klubbnivå anordnas tjejläger, barn- och ungdomsläger och tävlingsläger. Två gånger om året deltar man också i nationella läger som gästas av samtliga klubbar och stilens internationella ledare.

Att vara inkluderande och ha bra ledarskap

Klubben har, som nämnts tidigare, medlemmar mellan 5-60 år och har uppnått en god blandning mellan killar och tjejer och många barn- och ungdomar. Det finns tre barn- och ungdomstränare som har certifierats av Svenska Karateförbundet i att hålla pedagogiska och bra barnträningar. Det ombesörjs träning som passar alla oavsett bältesgrad och träningen anpassas alltid efter förmåga och viljeriktning.

 

Graderingsbild, Gustav 3 dan

 

Specifika tjejläger har också genomförts för att öka gemenskapen lite extra bland klubbens tjejer. Fördelningen kvinnor och män i styrelsen är ca 50 % och vi har en utsedd representant från barn- och ungdomssidan. 

 

Enrico-är-domare-under-tävlingar.-På-bild-tillsammans-med-Sara-Raftsjö,-flerfaldig-SM-vinanre

Huvudinstruktör Enrico Vatteroni, på bild i egenskap
av förbundsdomare, och eleven Sara Raftsjö.

Västerås Karatecenters Tävlingstrupp

Tävlingstruppen.

Tävlingsläger med Kofukan Sveriges tävlingstrupp samlad

Nationellt läger.

Snowboard på Kungeberget

Den sociala gemenskapen är viktig även utanför träning.

 

 

På Västerås Karatecenter är främsta målet att det ska finns en plats för alla!

Reportage av: Angeliqa Mejstedt, PR-nätverket.

Skribent: Angeliqa Mejstedt, PR-nätverket

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link