Hoppa till sidans innehåll
Foto: Arkivbild/Curt Vestman Boden Opens grundare Lars-Göran Bergström förevisar Ippon-Kumite i början av 80-talet.

REPORTAGE: Boden Open - en spänstig 30-åring

23 JAN 2015 11:52
Boden Open jubilerar! I 30 år har tävlingen hållit i traditionen och sin högt belägna plats i vårt avlång land till trots, är det ett välbesökt arrangemang med slagkraftig konkurrens. Vi tog en närmare titt på historien bakom den spänstiga 30åringen.
  • Skapad: 23 JAN 2015 11:52

Bodens Karateklubb grundades i januari 1979 av Lars-Göran Lasse Bergström, numera bosatt i Södertälje. Till en början tillhörde Klubben stilen Shorin Ryu, som systerklubb till klubben i Upplands Väsby. År 1985 startade Lasse Boden Open under namnet ICA Stinsen Karate Cup. Detta och nästkommande år var tävlingen endast öppen för medlemmar inom Svenska Shorin Ryu. Året efter, 1987, arrangerade klubben DM vilket öppnade upp tävlingen för andra karatestilar. År 1988 bytte tävlingen namn till Boden Open Karate Cup och kom då att bli en öppen tävling för alla karateutövare i Sverige. På Boden Open kan man än idag träffa på dåtidens eldsjälar Ingemar Isaksson och Curt Vestman, Ingemar som domare och Curt som funktionär.

Initialt var Boden Open uteslutande en kumite-tävling för seniorer, men i början av 90-talet introducerades kata. Först i senare delen av 90-talet öppnades tävlingen för barn.

Roger Viktorsson, Niklas Bremer och Janne Persson är andra tävlingsledare som utvecklat tävlingen till vad den är idag. Niklas var den som gjorde tävlingen internationell. Genom åren har vi haft många norska och japanska karateka på tävlingen. Den stora mängden japanska tävlande är ett resultat av det utbyte vi haft med Internationella Budo-universitetet i Katsuura. På senare år har Pontus Johansson stått för den japanska kontakten och lockat flera japanska deltagare till tävlingen. Idag arrangeras tävlingen av Mårten Lind och hans klubbmedlemmar.

År 1987 bytte Bodens Karateklubb stil till Hayashi-Ha Shito-Ryu. Efter vår legendariske mästare Teruo Hayashis bortgång år 2004 kom klubben att uppgå i Inoue-Ha Shito-Ryu Keishin-Kai. Sedan tävlingens start har det hänt en hel del inom klubben med bl.a. stilbyten, eldsjälar som kommit och gått, och personer som brutit sig loss för att gå till andra stilar. Trots klubbens brokiga historia och lite udda geografiska läge har vi genom våra hängivna medlemmar lyckats locka deltagare från både Sverige och utomlands till en välarrangerad, rolig och konkurrensmässigt bra tävling.

 

Boden_2

 

Ovan: Har NASA börjat lära ut uramawashigeri? Nej, Kumite-match med kropps- och huvudskydd (koshiki) från den tid då det begav sig, mellan Morgan Strömberg (t.v.) och Magnus Eriksson (t.h.), Bodens Karateklubb. Vid tävlingarna fanns bara två stycken uppsättningar av att koshiki att låna. Efter tionde matchen var det inte allt för muntert att dra på sig skydden.


 

Text: Fredrik Walter
Bilder: ur Curt Vestmans arkiv

Skribent: Sarah Wennerström

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link