Hoppa till sidans innehåll

Professionell satsning inför junior VM av karatelandslagets Mia Karlsson

26 JUL 2011 16:49
Mia Karlsson befinner sig i mitten av ett 20 veckor långt träningsprogram inför junior VM i oktober i Malaysia. Några dagar efter att Mia vunnit brons på junior EM i februari i år, fick hon besked från landslagsledningen att hon kunde påbörja sin satsning inför junior VM den 13-16 oktober i Malaysia, något Mia och hennes klubbledare tagit på stort allvar.
  • Skapad: 26 JUL 2011 16:49

- Att delta på ett VM kräver en lång och noga genomtänkt satsning och därför var det viktigt att på ett tidigt stadium ge Mia besked om att hon var uttagen till kommande VM i oktober så att hon tillsammans med sin klubbledare kunde påbörja sina förberedelser, berättar förbundskapten Azem Barakovic.

Just nu befinner sig Mia på heltid i Degerfors där hennes klubb; Kuniba Kai Degerfors har ordnat med sponsrat boende och träningsmöjligheter under ledning av huvudtränaren Johnny Karlsson. Klubben har ordnat med en lägenhet ca 500 meter från dojon och även om det i huvudsak handlar om att vara i och runtikring dojon på heltid har lägenheten inneburit att Mia sluppit ifrån många timmars resande.

Träningsschemat som Mia följer är utarbetat av klubbtränaren Johnny Karlsson, som även diskuterat upplägget med Shihan i Kuniba Kai; Ky Buon Tang. Vissa veckor ligger på 25 -30 timmars intensiv träning till detta kommer en vällagad och näringsriktig kost, vila och annat som är viktigt när man förbereder sig för ett stort mästerskap.

Mia_styrka


Mias träningsprogram i korthet inkluderar en tuff styrkeperiod indelad i olika faser för att säkerställa en explosiv fysik till hösten. Karateträningen har riktats mot att i inledningsfasen återgå till att förbättra grunden i karatetekniken för att senare simulera och träna tävlingsmomentet specifikt. Utöver detta tränas mentala metoder för att kontrollera känslor och situationer i tävlingsmiljö.

- Resultat i form av medaljer i all ära, men att uppnå en personlig topprestation vid valt tillfälle är en nog så svår uppgift för alla idrottare. Träningsförutsättningar och omgivningens stöd är därför viktig och vi vill inom klubben här i Degerfors verkligen ge våra utövare de bästa förutsättningar som vi kan för att optimera förutsättningarna till individuella topprestationer, säger Johnny Karlsson och påpekar att resultat i form av medaljer kommer att komma på sikt för Mia även om man just nu genomför en mycket specifik satsning.

- Jag siktar på en optimal tävlingsupplevelse i Malaysia med känslan av total närvaro i varje match som mål, avslutar Mia Karlsson.

Skribent: Bengt Zachrisson

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link