Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Ny landslagsorganisation växer fram

21 MAR 2010 23:27
Direkt efter förbundets årsmöte satte sig landslagsledningen ner under ledning av nytillträdde General manager Birgitta Lindblom, för att formulera den första delen i ett större regelverk för landslagen och deras organisation.
  • Skapad: 21 MAR 2010 23:27

Klart är att de uttagna till landslagen i kata och kumite för 2010 kommer att kvarstå året ut. I kumitelandslaget finns dock en vakant plats på seniorsidan i övrigt är de båda landslagen fulltaliga. Det finns även en beredskap för att landslagen kan komma att krympa ytterligare år 2011, allt beroende på budget och hur ansökningarna hos Riksidrottsförbundet (RF) faller ut.

Till landslagen hör inte längre någon form av utmanartrupper eller liknande. De som tidigare ingått i sk. utmanartrupper kommer under resten av året att inbjudas separat av landslagscoacherna till de landslagsläger som är öppna. För att komma ifråga för inbjudan som utmanare till ett landslagsläger krävs kontinuerligt deltagande på tävlingar runt om i Sverige och en bra utveckling och träning i den egna klubben. Efter årsskiftet kommer det att vara de olika distriktscoacherna och budogymnasiet som kommer att nominera deltagare till de öppna landslagslägren. En utmanare tillhör inte landslaget och har ej rätt att bära landslagskläder eller uppträda under landslagets namn.

Den som tas ut till landslaget vid uttagning i januari behåller sin plats året ut, även om t ex en födelsedag inträffar så att utövaren går från junior- till seniorklass. Detta då det måste finnas en kontinuitet i landslagen. En junior som tas ut med denna åldersreservation ska vara så pass bra att man bedömer att denne även kan hävda sig som senior. I annat fall ska den juniorplatsen stå tom.

Att vinna ett SM och sen inte prestera på någon av årets övriga tävlingar i Sverige och/eller utomlands berättigar inte till en landslagsplats. Om en deltagare i landslaget skadas eller av annan anledning hoppar av sin landslagsplats kallas en ersättare in från något av förbundets sju distrikt. Vem det blir bestäms i samverkan med distriktscoacherna.

Det kommer inte att finnas några kadetter i kata- och kumitelandslaget. Framtiden för svensk karate finns hos de unga kadetterna och därför ska förbundet stödja att de utvecklas på lokalt plan ute i distrikten och klubbarna. Istället kommer speciella läger för ”talangfulla kadetter” att anordnas 2-3 gånger per år av två speciellt utsedda distriktscoacher med samordningsansvar och denna aktivitet kommer att finansieras från landslagsbudgeten. Ett bra budgetutfall för 2011 innebär att 2-3 kadetter kan tas ut till kadett och junior EM i februari i Serbien nästa år av dessa två distriktscoacher. - Det är viktigt att de förbundskaptener vi har, inte tar för stora grepp, utan att de under resten av detta år fokuserar på att utveckla de redan uttagna juniorerna och seniorerna, med bl a senior VM i oktober som ett av de viktigare målen, säger Birgitta Lindblom.

- Nästa landslagsevenemang är Nordiska Mästerskapen i Tallinn, Estland den 10-11 april.
Därefter har kumitelandslaget läger i Stockholm den 24-25 april och katalandslaget läger i Köping den 22-23 maj. Gemensamt elitläger kommer att ske i RFs regi på Bosön i juni för seniorerna i de båda landslagen och det blir också upptakten till förberedelserna inför senior VM. Där i mellan ska vi avhandla ett senior EM där vi självklart hoppas på goda framgångar för det blivande enhetliga svenska karatelandslaget, avslutar Birgitta Lindblom.

Skribent: Bengt Zachrisson

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link