Hoppa till sidans innehåll

Karin från Solna, satsar på att vinna karate VM!

27 OKT 2010 15:54
Karin Hägglund har tränat hårt och om två dagar är sanningens ögonblick.
Karate VM avgörs i Serbien (27-31 oktober) och Sverige ställer upp med
sju tävlande från landslaget i de två grenarna kata* och kumite**.
Karin tävlar i grenen kata och siktar att ta medalj på VM.
  • Skapad: 27 OKT 2010 15:54

Ca 100 länder finns representerade på karate-VM som i år avgörs i Belgrad, Serbien, 27-31 oktober. Det är hård internationell konkurrens och i grenen kata kommer favoriterna från länder som Italien, Japan och Vietnam, men det finns även ett duktigt gäng strax under den yppersta eliten.

- Jag är absolut med och konkurrerar om topp placeringarna, även om det är mitt första VM. Jag är i bra form och mina kator har aldrig varit bättre än nu, säger Karin Hägglund. Enligt Birgitta Lindblom, General manager för landslagsverksamhet har landslaget aldrig tidigare varit så väl förberedd inför ett VM.

– VM i karate går vart annat år. Detta VM samlar de bästa av de bästa, oavsett karatestil, så ska man inte bara vara bäst i någon av de olika karatestilar som finns, utan långt mer än så. Och Karin har en god chans att avancera mot prispallen i katatävlingen, säger Birgitta Lindblom, som samtidigt konstaterar att det är 14år sedan Sverige sist fick en VM medalj i karate.
Karin tycker själv, fast hon har just fyllt 30 år, att hon befinner hon sig i början av sin internationella tävlingskarriär.

- Jag började med karate sent, först när jag var 18 år och jag kom med landslaget 2005. Eftersom jag började med karate och tävling så sent så känns det som om att detta bara är början. Jag är sedan några år tillbaka både svensk- och nordisk mästarinna, men nu vill jag ta klivet ut i Europa och Världen. Steget är stort, men inte omöjligt. VM i Belgrad blir mitt
första VM och det ska bli jättekul. Min utveckling går hela tiden framåt och i karate är man som bäst i åldern 25-35år, säger Karin.
Sedan uttagningen i juni har det nog knappt gått en dag utan att Karin har tänkt på VM, vilket är en del av hennes förberedelse - att VM är det stora målet denna säsong. Sedan jobbar hon med avslappningsövningar för att jobba med fokusering.

- Jag går igenom hela tävlingsdagen från morgonen till kvällen i huvudet så att jag redan har varit där mentalt, säger Karin. Att ha nått så pass lång inom grenen kata i karate har inneburit en hel det träning, tid och att ha valt bort vissa saker.

- Men det är mina val. Jag har gått ner i arbetstid för att hinna träna mer, men samtidigt är det givetvis en övervägning man måste göra med tanke på det ekonomiska. Samtidigt får man mycket annat tillbaka från karaten. Vi har byggt upp en bra stämning mellan ledning och utövare, och det ger mig mycket, säger Karin. Jag älskar karate och jag älskar att träna. Så det är enkelt! Sedan har jag bra support från min klubb Goju kai Seinan och framför allt från min familj, vilket gör det lätt att behålla inspirationen även när det inte går bra, säger Karin. Karin undervisar också i en grupp i sin klubb; Goju-kai Seinan, som heter Karate Kids och är för 6-7-åringar.

- Jag är nog ganska hård tränare, men alltid med glimten i ögat. Jag försöker att se varje barn på varje träning och jobbar mycket med olika tävlingsmoment för att barnen ska lära sig att ha kroppskontroll och att kunna fokusera när det gäller. Det funkar väldigt bra. Jag kräver även att de lyssnar på mig och behandlar varandra schysst, vilket är viktiga principer inom karate, dvs. att visa respekt och ha disciplin.

FAKTA om Karin:
Födelse: 10 maj 1980
Stad: Stockholm
Klubb: Goju-kai Seinan
Titlar: SM guld 2008, 2009, 2010. NM-guld 2008, 2010. Vinnare av Katapokalen 2010.
Vinnare av
Finnish Open 2007, 2008, 2010, vinnare av Estonian Open 2010
Mer info om karate-VM: www.wkf.net
Mer info om Svenska Karateförbundet: www.swekarate.se
--------------------------------------------------------------------------------------------

* Kata – domare bedömer balans och tekniker enligt ett förutbestämt rörelseschema.
** Kumite – fighting/kamp mellan två motståndare.

Kontaktperson:
Evelyn Morales Zárate
PR & Marknadsföringskommittén
Svenska Karateförbundet
073 785 53 97
This is a mailto link

Birgitta Lindblom
General manager för landslagsverksamheten
070 – 35 15 772
This is a mailto link

Skribent: Bengt Zachrisson

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link