Hoppa till sidans innehåll

Karate tar plats på Kampsportsgala

11 APR 2014 14:57
I Norrköping testar man nya grepp och samarbeten för att sprida budo-arterna. Kampsportsgalan äger rum den 26:e april och inte mindre än fyra olika akter består av Karate. Vi blev såklart nyfikna och hörde oss för med ett par av representanterna från deltagande Karateklubbar i regionen, Martin Hansen, Kisa Karateklubb och Guido Fuenzalida från Shoshin Dojo.
  • Skapad: 11 APR 2014 14:57

Hur kommer det sig att ni ska delta på Kampsportsgalan?

Martin: ”Vi i Kisa karateklubb har under en tid nu haft ett mycket gott samarbete med Johan Henriksson, en av initiativtagarna till galan (och östergötlands kampsportsförening, som har som målsättning att öka samarbetet mellan kampsportsföreningarna i regionen). Han undrade om vi ville hjälpa honom med galan genom att vara med på uppvisningen och självklart sa vi ja.”


Guido:
”Vi blev tillfrågade om vi ville vara med på galan redan i planeringsstadiet i augusti förra året och vi tackade ja för att vi ville visa upp vår klubb och verksamhet.”

 

Vad har ni för förväntningar på galan?

Martin:" Vi förväntar oss att det ska bli en rolig tillställning både för oss aktiva och för de som kommer och tittat på oss. Kanske kan det inspirera någon att prova på en kampsport själva. Det som är roligt är att det är så stor bredd på galan med flera olika budo/kampsporter representerade allt från karate, kyudo, iaido, kung fu, systema, eskrima mm. Framför allt ska det bli roligt att träffa andra kampsportare och knyta nya kontakter i Norrköping.”


Guido:
”Jag upplever att intresset för all sorts kampsport har varit väldigt svalt här de senaste åren, dels kan det bero på att stora idrotter och klubbar drar all uppmärksamhet, vi har Dolphins i elitbasket, IFK Norrköping i Allsvenskan och nyligen Vita hästen i Hockey Allsvenskan, så det är svårt att tävla med dem. Sen har vi en mängd andra sporter som skall också räknas som: ridning, innebandy, handboll, simning, osv.... listan är lång, men vi vill visa att vi finns och hoppas på att "det ger nåt".

”Man har inte arrangerat så värst mycket aktiviteter de senaste åren inom kampsport, inte gemensamt i alla fall, varje klubb har sitt eget klubbmästerskap, läger eller seminarium, men inget gemensamt för alla kampsportsintresserade, så galan blir det en träffpunkt för många.”

 

Tror ni att det kommer hjälpa er i marknadsföringssyfte?

Martin: ”Vi hoppas på det! Vi kommer ligga på de lokala medierna om vårt deltagande på galan, dessutom firar klubben 25 år i år så vi planerar att synas lite extra mycket det här året i samband med det.”


Guido:
”Jag tror kanske inte att galan kommer att ge oss nya medlemmar direkt, men för oss det är viktigt att visa att vi finns om intresset finns att träna hos oss. Andra saker vi också prövat är att vi har varit ute i skolorna, vilket än så länge inte heller gett några nya elever till klubben, men vi kämpar på!”

 

Hur upplever ni att Karate tas emot i Norrköping, hur är rekryteringen och behållningen av medlemmar?

Martin: ”Vår klubb kommer från Kisa i södra Östergötland som ligger en bit bort från Norrköping så jag kan inte riktigt svara på hur Karaten tas emot där. Men vad jag har hört av mina kollegor i staden så har Norrköping ett mycket stort intresse för budo/kampsport över lag med mängder av olika föreningar varav 4-5 karateklubbar så jag kan tänka mig att intresset nog är stort fast konkurrensen måste vara hård.”

 

Guido: ”Norrköping är en stad på cirka 130.000 invånare och det finns någonstans mellan 25 till 30 stycken olika kampsportsklubbar i alla möjliga stilar och konster, jag tror att samtliga eller de flesta kampsporter finns representerade i staden.

Förr i tiden (på 80-talet) annonserade man i tidningen om en nybörjarstart och då kunde komma cirka 30 nya elever som ville prova på, nu är man glad om en kommer och visar intresset."

  "Jag tror att det har att göra med var man har dojon, ligger det centralt så kommer det folk, en annan aspekt är om man har en egen lokal och kan bjuda på olika träningstider, nu har vi flyttat till en lite mer central dojo som vi delar med en aikidoklubb och hoppas på bättre tider!”

 

Hur är samarbetet med andra kampsporter i Norrköping?

Martin: ”Som utomstående så har jag fått känslan av att samarbetet mellan de olika kampsporterna är god i Norrköping. När man pratar med kampsportare från Norrköping får man bilden av att de ofta samtalar med varandra, besöker och utbyter idéer och tankar med varandra. Det verkar finnas en förståelse och respekt för varandras yrkesroll som budokas/kampsportare i Norrköping. Och det ska bli kul att få ta del av det nu på galan för vår klubb som på så vis blir en liten del i den gemenskapen.”

 

Guido: ”Jag är en sån person som gärna hälsar på andra och tar en fika tillsammans och jag tror att de flesta seriösa klubbar har respekt med vad andra gör och på så sätt växer en sorts utbyte. I Norrköping finns det 2 karateklubbar som satsar på tävlingsverksamhet och 2 tränar traditionell karate och vi har god kontakt med dem."

"Vi brukar bjuda in andra klubbar även inom andra stilar och konster att ha en gemensam avslutning varje termin och tar en fika efteråt, det har blivit nån sorts tradition som vi har fått igång och det är vi stolta över, några vänner dyker upp på nån träning och så, nu i samband med kampsportsgalan har det tagits nya kontakter och jag hoppas på mer samarbetet med andra klubbar och discipliner. Drömmen vore att få igång nån sorts sommarläger varje år med många kampsporter och instruktörer, - det kanske blir nästa steg.”

 

Vi önskar lycka till med deltagandet och verksamheten!

Här kan du läsa mer om galan >>

 

Info om klubbarna

Kisa (Ditokan) karateklubb bildades 1989 i Kisa, södra Östergötland. Stilen är Shotokan karate. Enligt Martin är klubben nog en ganska så typisk ”mindre ort” klubb där medlemsantalet fluktuerar med in och utflyttningar i kommunen, men brukar ligga någonstans runt 20-30 medlemmar. Största drömen är att skaffa en egen dojo, en lokal som de själva kan styra över och anpassa efter behov och estetik. Klubben firar i år 25 år och siktar på fortsätta i minst 25 år till.

http://kisakarate.se/

 

Nedan, barnträning i Kisa.

barnträning_Kisa


Shoshin Dojo

Föreningen har funnits i Norrköping sen mitten av 90-och har alltid strävat efter att träna Traditionell Shotokan Karate. Vi följer internationella normer och former för att bevara Kata, Kihon och Kumite träningen. Klubben är medlem i Shotokan Karate Kizuna Kyokai England och Guido är representant för World Kobukan Federation i Sverige under överseendet av Ronnie Colwell Sensei 9 dan i Shotokan Karate från England.

Shoshin Dojo har vänklubbar i Chile, Colombia, Panama och Venezuela och reser en gång om året till någon av dessa för utbyte hos instruktörer i andra stilar, klubbar och kampsporter.

http://www.freewebs.com/shoshinkarate/

 

Nedan, träning i Shoshin Dojo.

SHOSHIN KK I NYA DOJON 2014

Skribent: Sarah Wennerström

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link