Hoppa till sidans innehåll

Karatelandslaget utför ett unikt testprogram inom ramen för sin elitsatsning, enligt RF.

23 MAJ 2011 23:41
Ytterst få idrottsförbund i Sverige har lyckats locka världsstjärnor inom sin idrott till Sverige för att göra jämförande fystester, enligt Riksidrottsförbundets testledare på Bosön. Bild: Merima Softic på testcykeln.
  • Skapad: 23 MAJ 2011 23:41

Under senaste veckan har representanter för världseliten inom karatesporten vistats på Riksidrottsförbundets idrottsfysiologiska laboratorium på Bosön. Tester har utförts vad gäller reaktionssnabbhet, explosivitet, kondition, styrka etc. Allt i syfte att kartlägga var svensk karate-elit befinner sig rent fysiskt i jämförelse med världseliten. Deltagare på testet har varit Dejan Umicevic från Serbien, Merima Softic och Mirsada Suljkanvovic från Bosnien- Hercegovina, mycket välkända elitutövare inom karatesporten med flera VM och EM medaljer.

         Alla_bosön_test

Bild: Testledare Daniele Cardinale omgiven av Dejan Umicevic, Merima Softic och Mirsada Suljkanvovic, välkända elitutövare i karate och för dagen klädda i tröjor från landslagets sponsor SBI.

Karatelandslaget påbörjade under 2010 en omfattande elitsatsning och som ett första steg tog man under fjolåret fram en kravprofil för svensk elit inom idrotten. Den första delen av kravprofilen redovisar fysiska testvärden för svensk karate-elit och man skiljer på så sätt ut elitutövare från motionär inom idrotten. Nästa steg påbörjades förra veckan där man nu går vidare och undersöker om och i så fall hur svensk karate-elit skiljer sig rent fysiskt från världseliten.

I början på 1980-talet vann Sverige många medaljer på europa- och världsmästerskap, men antalet deltagande länder var färre än idag och konkurrensen varierade i de olika startklasserna. Karatesporten har dock vuxit med rasande fart och idag finns över 10 miljoner registrerade utövare i världen. Världsmästerskapen i karate som går vart annat år, samlar idag deltagare från närmare 100 länder med mycket tuff konkurrens i alla startklasser. Sverige vann senast en medalj på ett senior-VM för 15år sedan och därför kommer denna kartläggning att hjälpa landslagsledningen att se var insatserna bäst behöver sättas in när det gäller de fysiska förberedelserna.

- Det har inte varit helt enkelt att få hit dessa världsstjärnor. Det har varit intensiv brevväxling med olika nationella förbund, klubbar och utövare innan vi kunde ro iland detta delprojekt. Vi har nu testat i kumite och vi planerar att genomföra ett liknande test för kata i november, berättar Birgitta Lindblom, General Manager för karatelandslaget.

En första jämförelse visar att konditionsmässigt ligger de svenska elitutövarna bra till, men när det gäller reaktionssnabbhet, reaktiv styrka och explosivitet skiljer det till mästarnas fördel. Mer exakt data kommer dock att redovisas lite senare när man hunnit gå igenom alla mätvärden.

- Jag är mycket glad att vi fått hjälp från Riksidrottsförbundet att ta fram dessa uppgifter, berättar Miroslav Femic, förbundskapten för kumite och fortsätter; fysiken är en av många viktiga delar i tävlingsmomentet i kumite och nu får vi med RF´s hjälp viktiga data att använda för både träningsupplägg och planering inför kommande stora mästerskap.

Skribent: Bengt Zachrisson

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link