Hoppa till sidans innehåll

Karate för personer med funktionsnedsättningar, stark satsning under årets SM i Karate.

28 NOV 2011 22:03
För första gången kommer representanter för ”Karate för alla” vara på plats under SM helgen 3-4 december i Botkyrkahallen i Hallunda söder om Stockholm. ”Karate för alla” arbetar för att öppna upp för nya grupper som tidigare haft svårt att delta.
  • Skapad: 28 NOV 2011 22:03

-Vi vill visa att vi finns som en resurs för svensk karate och för de karateklubbar som vill öppna dörrarna för medlemmar som inte kanske följer den vanliga inlärningskurvan , säger Eliz Lindström, fritidskonsulent på Huddinge kommun och en av de som representerar ”karate för alla”.
 
-Våra starkaste verktyg är just utbildning och det är därför viktigt att de ledare vi har delar med sig av de kunskaper de har. Vi är här för att göra insatser, ge träningstips och även komma med tips hur man som klubb kan förhålla sig till integrerad respektive exkluderad träning för målgruppen, berättar Eliz Lindström.
 
Enligt Eliz är möjligheterna begränsade att träna kampsport för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Hon berättar att man har inställningen inom vissa budosporter att allt ska göras på ett visst sätt, vilket exkluderar många. För samma anledning anser hon att det är viktigt att släppa in dessa barn och ungdomar i ordinarie tävlingssammanhang så att de syns. De bryter ned mycket fördomar - säger Eliz Lindström, – Det finns goda exempel på vilka underverk denna typ av träning kan göra för personer med funktionsnedsättningar. Studier i andra länder visar att just karate kan ge mycket goda resultat för ungdomar med ADHD, säger hon.
 
– Här i Sverige vet vi om ca 50 karateutövare men det finns säkert en hel del integrerade i olika klubbar. Huvuddelen är personer med utvecklingstörning, ADHD och Aspergers syndrom. De med fysiska funktionsnedsättningar är inte så många. En av de få klubbarna som har startat en grupp för barn och ungdomar med ADHD, Aspergers syndrom och utvecklingsstörning är Skogås karateklubb.
 
Kommittén kommer att vara på plats under SM helgen och kommer att kunna svara på frågor om träning för personer med speciella behov.

Skribent: Evelyn Morales

Skribent: Bengt Zachrisson

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link