Hoppa till sidans innehåll

KRÖNIKA: Om alla tränade Karate skulle världsfred råda.

18 APR 2015 10:20
Det är min fasta övertygelse. Och, ja, kanske att det låter naivt och är en ouppnåelig dröm. Men vart ska man sikta om inte högt?
  • Skapad: 18 APR 2015 10:20

För det ligger ju i vår natur, hos oss karatekas, att alltid vilja förbättra oss, lära mer, komma längre - att ha fighting spirit. Kanske det senare och världsfred borde anses stå i ett motsatsförhållande, men inte i vår värld.

Karaten är unik i sitt sätt att fostra. Vi formar krigare, men våra främsta vapen är respekt, ödmjukhet, kontroll och disciplin. Vi vet att även förlust är en lärdom och att en vinst är bara så stor som med den värdighet den är vunnen. 


Vi är bra.

 

Och det sagt med den största av ödmjukhet. Därför att integritet kommer inte bara från att acceptera sina svagheter utan också från att känna till sina styrkor. Och vår styrka ligger i att vi inte bara är en idrott, utan också en livsstil, en kunskapskälla och en samhällsbidragare. Bland annat. Vi är föredömen i en värld där fler och fler förlorar sin trygghet. Vi ger fokus i en tid när allt snurrar för fort. Vi bygger självförtroende hos individer och erbjuder gemenskap i ett samhälle där utanförskapet och osäkerheten stadigt ökar. Vi är motsatsen till det som skapar splittring.

Men, säger då kanske skeptikern, alla dessa stilar inom karate? Alla förgreningar? All denna splittring hos oss själva?

- Nej, hävdar jag, vi är inte splittrade. Vi har en mångfald. En sund, hälsosam tillväxt. Som ett växande träd sprunget ur generationer av viljan att lära mer och förbättras. Med rötter i nyfikenhet, lusten att utvecklas och förgrenat i modet att våga pröva nya saker. 

Vi har dock alla en sak gemensamt - karatens själ.

Den själ som utgör den gemensamma nämnaren som enar oss. Att vi trots vår färgstarka flora av olikheter bär på en ömsesidig respekt för varandra. En respekt som, om den fick chansen, skulle bringa världsfred.

Och med det sagt - mer Karate åt folket!

- Sarah Wennerström, Generalsekreterare, SKF

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link