Hoppa till sidans innehåll

KRÖNIKA: När försvann det Mesta ur Mästerskap?

28 APR 2014 14:14
Det finaste man kan bli i Sverige, oavsett idrott, är Svensk Mästare. Det näst finaste är Distriktsmästare. Ändå verkar det senare ha glömts bort inom Karate. Varför, kan man undra då?
  • Skapad: 28 APR 2014 14:14

Riksidrottsförbundets Mästerskapstecken är den enskilt högst värderade utmärkelsen du kan mottaga som svensk idrottare. Dessa delas ut i guld, silver eller brons vid SM & DM, samt JSM och JDM om sådana finns. Det är ett officiellt erkännande av dig som medaljör inom svensk idrottshistoria vare sig du håller på med Karate, simning eller vad det nu än må vara. 

I ett globalt perspektiv är Distriktsmästerskapet för SM, vad Europeiska Mästerskapen är för VM. Någonstans på vägen har värderingen av DM dock urholkats. Färre och färre ställer upp i tävlingen och vissa av våra sju distrikt kan inte ens arrangera ett DM pga av brist på visat intresse.

Karaten i Sverige hade fler tävlingar än någonsin under 2013 och trenden fortsätter att peka uppåt. Det är en positiv utveckling som förefaller föra med sig vissa negativa fenomen. Plötsligt väljer man bort de tävlingar man uppfattar som mindre värda, man hinner inte eller har inte råd att åka på alla. Våra DM borde, även om de är mindre än många andra nationella tävlingar, vara både billigare och mer värdefullt att delta i för de flesta.

Hur det än är – ingen medalj kan ge bättre status än RF:s mästerskapstecken.

För tävlande som satsar på en karriär borde det vara en självklarhet att ställa upp på DM i sitt distrikt. Siktar man på SM-nivå är DM den naturliga platsen att känna på sitt motstånd, spana på konkurrensen och testa sin förmåga. Det är ett naturligt steg i kedjan på väg mot elit och en plats för utveckling och lärdom. Att tro att DM är en tävling utan betydelse är lika felaktigt som att tro att man ska nå världstoppen utan att behöva visa passet.

Det är vår gemensamma skyldighet inom Karate-Sverige att återställa statusen på våra Distriktsmästerskap. Det ska vara ett lika självklart val för de aktiva att vilja delta på tävlingen som för klubbledarna att vilja skicka dit dem. Ett mästerskapstecken, oavsett valör, är en kvalitetsstämpel för både klubb och utövare.

Låt oss tillsammans arbeta för att få tillbaka det Mesta i Mästerskap!

 

(På bild: Två av Sveriges framstående Katautövare, Mia Karlsson och Izabella Tran som föredömligt ställde upp och möttes på Mellersta Distriktsmästerskapet. Foto:Jeff Tran)

Skribent: Sarah Wennerström

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link