Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Ella, 17år, fick gå domarutbildning: ” Den bästa karateupplevelsen jag haft" ”

05 APR 2012 14:01
Ella Stråby gick förra helgen på domarutbildningen för kata och tog sin domarlicens. Vad som är remarkabelt med henne är att Ella bara är 17 år har svart sub-dan och kommer om några månader att ta sitt vuxna svarta bälte. Hon vill gå nu utbildningen för kumite.
  • Skapad: 05 APR 2012 14:01

– Jag tror efter den här kursen att jag kan bli en bra domare och senare få mer erfarenhet och bli bättre. Jag har intresset och har viljan att utveckla mig själv för att bli bättre, säger Ella.

För ungefär 8 år sedan var hon inte alls intresserad av idrott så hennes pappa fick henne att prova på karate i Hornstull och det tog ett tag att gilla det men efter två månader började hon verkligen gilla karate och har hållit på med det sen dess. Hon tränar nu på Kusano-ha Shitoryu i Hornstull.

Hennes intresse av att bli domare började redan när hon tävlade som liten. Sedan blev det mer klart att hon ville göra mer när hon började träna barn för fyra år sedan och trodde att man som domare kan utveckla barn som har motivationen att förbättra sig själva.
– Man tävlar mot sig själv så om man kommer trea så tränar man mer och nya saker för att det är kul, så jag vill bli domare för att hjälpa andra att förbättra sig och utveckla sig själva för sin egen skull och intresse, påpekar Ella.
– När jag berättade för min pappa att jag ville gå kursen till att bli domare blev han väldigt glad, han sa att det är bra för både mig och för klubben för vi har ingen domare, säger Ella.

                    Ella_1

Ella mailade in en förfrågan till domarkommittén inom Svenska Karateförbundet och frågade om hon fick gå domarutbildning för kata trots att hon inte fyllt 18 år.
– Hennes intresse som ung tjej fick vår uppmärksamhet. Det är viktigt att få in unga och speciellt kvinnor som vill döma. Ella blev jättenöjd med helgen och uttryckte att detta var den bästa karateupplevelsen hon har haft. Nu vill hon även gå utbildning för kumite. Det gör oss glada, säger Jane Schörling, ordförande för domarkommittén.
Och det bekräftar Ella. – Kursen var lika utmanande som att ta svart. Det var en stor utmaning och det tog mycket kraft och energi. Men inget har varit så spännande och intressant som den här domarkursen.

                    Ella_2 Ella_3

Den största utmaningen för Ella i helgen var nog att döma vuxna som är äldre än henne och har mer kunskap.
– Då blir det svårt att se skillnaden ibland mellan tävlande, vad man ska döma efter, påpekar Ella.

Fler kvinnor till domarkåren behövs
Domarkommittén försöker i sina kursinbjudningar uppmuntra kvinnor att söka sig till domarkåren. Av knappt 300 domarlicenser bärs totalt 11 stycken av kvinnor.
– Då räknar jag med dem som nu fick licens i helgen. En del av de 11 är aktiva, andra syns mer sällan på tävling. Men nu pratar jag om förbundsdomarkurserna. På distriktsdomarnivå ser det positivare ut, vad jag förstår, säger Fredrik Ålander som är sekreterare och utbildare i Svenska Karateförbundets domarkommittén.

Det var en intensiv kurs. Man behövde klara 86% av det teoretiska provets frågor för att klara första licenssteget som kallas ”Kata Judge B”. Vid den praktiska examinationen på Svenska Katapokalen dagen efter tittade kursledarna på hur kandidaterna tillämpade bedömningskriterierna i regelboken. Obligatorisk närvaro gällde även på söndagen då den eftertraktade japanska instruktören Yoshimi Inoue, 8 Dan JKF, ledde ett stilöverskridande seminarium som anknöt till det som domare ska känna till och leta efter under en match för att kunna utse en vinnare. Kursresultatet gavs efter seminariet på söndagen, säger Fredrik Ålander.

En domare ska kunna se skillnad på andning och styrka, hur man använder andningen för att få styrka, inte ”falsk” styrka. Domaren ska kunna döma efter tekniker och realistiskt utförande även fast man inte har samma stil. Det krävs tid och erfarenhet.
– Jag är rätt bra på att se om någon har anspänning och andning. Är också rätt bra på att se om man har balans och teknik, även fast jag inte kan dess stil. Och har också tävlat så jag vet hur barnen kan bli nervösa och göra fel. Jag är rätt empatisk, säger Ella.

                    Ella_4

Ambitionerna är höga
Ella har några stora utmaningar som väntar under de kommande månaderna. Hon tar svart (vuxen) bälte i maj i England. Och hon vill också gå utbildning för kumite.
– Jag vill bli en högre domare senare inom kata och kumite, vill döma runt om i Sverige och vill bli riktigt bra. Och kanske om jag blir så bra att jag kan och får vill jag döma lite utomlands, säger Ella.

Hon anser sig vara envis. Om hon misslyckas ta utbildningen för kumite tänker hon inte ge upp för när hon har ett mål vill hon kämpa och göra allt hon kan för att nå det.
– Om jag blir domare inom kata och kumite kommer jag döma så mycket jag kan och får och tänker använda mina nya kunskaper till att hjälpa till i min klubb för att utveckla den, säger en mycket nöjd Ella efter hennes stora insats under helgen.

Skribent: Evelyn Morales Zárate

Skribent: Bengt Zachrisson

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link