Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Dopingkontroll

03 MAJ 2010 22:42
Vem har rätt att kontrollera
– och hur ska det gå till?
  • Skapad: 03 MAJ 2010 22:42

Frågorna är berättigade. Till din hjälp har RF gjort en folder för att du ska känna till dina rättigheter och skyldigheter i samband med en dopingkontroll.
Vi vill att du ska känna dig trygg och veta att kontrollen genomförs på rätt sätt om du blir uttagen till kontroll. Som medlem i en förening ansluten via specialidrottsförbund (SF) till Riksidrottsförbundet (RF) är du skyldig enligt RF:s regler att medverka i dopingkontroller.

Det gäller även om du inte är medlem men deltar i träningsläger eller annan aktivitet som ditt SF arrangerar. Kontrollerna kan äga rum när som helst och var som helst, d v s även utomlands och utan direkt samband med idrottsaktivitet.
De kan genomföras av RF, ditt internationella idrottsförbund (ISF), World Anti-Doping Agency (WADA), andra antidopingorganisationer med stöd av Världsantidopingkoden (WADC) eller enligt avtal.

En kontroll innebär att du vanligtvis måste avge ett urinprov, blodprov eller båda delarna. Reglerna möjliggör även att andra kroppsvätskor/vävnader används som dopingprov inkluderande hår, DNA och genprofi l.

Kontrollerna utförs alltid av auktoriserade funktionärer.

Ladda ner foldern om : Antidopingkontroll.pdf

 

Skribent: Bengt Zachrisson

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link