Hoppa till sidans innehåll

Distriktsträning Kata Stockholm

04 MAJ 2015 09:52
Söndag den tredje maj sken solen hela dagen utanför Liljeholmshallens fönster, där inne höll tolv katatränande temperaturen uppe och humöret på topp under många timmars träning.
  • Skapad: 04 MAJ 2015 09:52

Vi började med att uppmärksamma Soke Inoues bortgång, och beklagar den stora förlust av karatekunskap som den betyder, liksom den personliga sorgen som så många delar.

Under uppvärmningen kunde vi konstatera att stretch gör både ont och gott, men hur som helst  förbereder oss att använda kroppen. Det visade sig vara bra till spänstövningarna som fick inleda första passet.  Extremt gott humör över lag, men lite olika resultat på övningarna kan man säga.

i väntan på spänsthopp

I väntan på spänsthopp

Efter kihon-träning var det dags för kata. Pinan kata. Vi fokuserade på Pinan Nidan men tränade på tre olika sätt. Vanlig kata, kata stående i heiko dachi samt som mental träning. En dålig shiko-förflyttning i Pinan Nidan blir inte automatiskt till en bra därför att man byter kata till Suparinpei. Glöm inte att träna grunder!

Efter en välbehövlig lunch fortsatte vi med hela, valfria kator. Vi provade även att visualisera dessa längre kator och strävade efter en så levande och stark mental bild som möjligt. Vid tidtagning på "tänkt" kata och "vanlig" kata låg i alla fall våra försökspersoner Smilla och Alexander hyfsat nära att pricka rätt.

En intressant kata ska bjuda på mera än väl utföra tekniker - närvaro, utstrålning och erfarenhet kommer inifrån utövaren själv.

Wilma och Mattias tränar snabbhet

Wilma och Mattias tränar snabbhet

Vi hann med flera olika kator innan vi avslutade med lite teori. Ett utdrag ur provet för katadomare visade på några kunskapsluckor gällande de "nya" bedömningskriterierna, men också att de flesta hade god koll på det mesta. Några hade väl inte riktigt förstått att det är strängeligen förbjudet att ta av Gi-jackan under utförandet av kata, men vi har nu avstyrt alla sådana upptåg.

En riktigt fin karatedag med målinriktade och positiva utövare, vi ser fram emot att fortsätta träna tillsammans.

 

Tack till Christer Hagman som fångade oss på bild.

 

Emma Helgesson & Conny Helgesson Ferm

Distriktstränare Kata Stockholm

 


 

 

Skribent: Lillemor Mossberg

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link