Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Diaz och Usami, sensation i Svenska Kata Pokalen och i Kata Seminarie

22 MAR 2011 14:45
Lördagen den 19 mars var det dags för Svenska Kata Pokalen. Bland de tävlande befann sig världsmästaren Antonio Diaz och Japanska mästarinnan Rika Usami. Det var en stor händelse i både kata och karate sammanhang. Söndagen den 20 mars höll båda karatemästarna ett Kata Seminarium som drog till sig ca 150 karateutövare från flera länder.
  • Skapad: 22 MAR 2011 14:45

Kata Pokalen är ett internationellt event och har blivit en av de största tävlingarna i Sverige. I år kom ca 500 startande från bland annat Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Ryssland.

-Kvalitetsnivån på Svenska Kata Pokalen höjs för varje år och det var ett nöje att få se modern tävlingskarate i den absolut högsta divisionen. Jag är väldigt nöjd, säger Per-Ola Olsson, från Sweden Inoue-ha Shito-ryu kai som är arrangör av Svenska Kata Pokalen.

Antonio Díaz är flerfaldig medaljör i världsmästerskap, guld 2010, silver 2008, brons 2006, 2004 och 2002. -Det är första gången jag tävlar på en karatetävling som enbart har kata som tävlingsgren. Det har varit väldigt spännande, säger Antonio Diaz.

– Det var en väldigt avslappnande tävling var man möttes med kamratskap oavsett om man vann eller förlorade, kommenterade Diaz.

Rika Usami

Rika Usami har vunnit japanska och asiatiska mästerskapet 2009 och 2010 samt brons vid världsmästerskapet 2010.

– För mig var det också första gången i Svenska Kata Pokalen och jag tyckte att tävlingsnivån var hög, säger Usami.

När det var dags för mästarna att tävla, föll en allmän tystnad över hela hallen.

-Man är medveten att folk tittar på vad du gör. Då gäller att fokusera rätt och att omvandla denna uppmärksamhet till styrka i stället för att bara tappa koncentrationen, säger en positiv Antonio.

-Jag vill inspirera de karateutövare som tittar på mig. Det är därför jag strävar alltid efter att utföra en kata som är imponerande att se, säger Rika Usami.

-Förhoppningsvis har deras närvaro inspirerat många att fortsätta att satsa på sin karate, säger Per-Ola Olsson.

 

På söndagen den 20.e mars höll båda mästarna ett Kata Seminarium som ägde rum i Eriksdalshallen. Kata Seminariet drog till sig ca 150 karateutövare från bland annat Ryssland, Danmark, Tyskland, Finland.


Diaz och Usami började med en genomgång av enkla tips när man utför kata för att sedan fokusera på vissa rörelsen i flera olika kata.

– Vi är här för att dela kunskap med Er. Men glöm inte att vi alla också är här för att ha roligt, påpekade Antonio Diaz innan seminariet inleddes.  Och han fortsatte

- Vad som är det viktigaste när man tränar kata är att slappna av, inte spänna alla musklerna. Efter varje teknik slappnar man av. Sedan ska man inte glömma betydelsen av att hålla balansen och flytta kroppsvikten medan man håller kroppen i linje, understryker Diaz.

Båda mästare ägnar mycket tid till träning

 -Jag tränar 6-7 dagar i veckan, 4 timmar varje gång. Men även om jag har nått långt i tävlingar brukar jag titta bakåt och se vad som kan förbättras. Det finns alltid någonting som kan bli bättre. Det är det som driver mig framåt, säger Rika Usami.

- Det är detsamma för mig, instämmer Antonio Diaz.

– Och ett par viktiga saker när man vill satsa hårt är att ha kontinuitet och njuta. Hoppas vi har inspirerat många idag, avslutar världsmästaren.

Resultat Svenska Kata Pokalen 2011 hittar man på: www.inoue.se/katapokalen/resultat2011.pdf

Flera bilder och videos från Svenska Kata Pokalen och Kata Seminariet hittar man på Svenska Karateförbundets Facebook grupp.

Skribent: Evelyn Morales Zárate

 

Skribent: Bengt Zachrisson

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link