Hoppa till sidans innehåll

Användande av Hijab

16 DEC 2014 12:41
På senare har det uppkommit frågor om vad som gäller för bruk av Hijab på tävling. Här förtydligar vi ämnet.
  • Skapad: 16 DEC 2014 12:41

World Karate Federation (WKF) är den globala organisation som administrerar Karate, som även Svenska Karateförbundet tillhör och vars regelverk ligger till grund för tävlingar. Från januari 2013 infördes i World Karate Federations regelverk glädjande nog att man får tävla med Hijab.

Tidigare har alla typer av huvudbonader varit förbjudna av säkerhetsskäl. Då man vill underlätta för kvinnor runtom i världen att utöva Karate har man nu utvecklat en modell av Hijab som anses möta säkerhetskraven. Den godkända modellen av Hijab får täcka håret men ej halsen. En ny version av regler kommer den 1 januari 2015, där anges att även domare och coacher får bära Hijab, denna får även täcka halsen då de inte befinner sig i en lika utsatt position som de tävlande.

Anledningen till att den tävlandes Hijab ej får täcka halsen är att det mycket skadekänsliga området kring strupen, som är avsevärt mer sårbart än vid träff mot kroppen, är en strängt förbjuden kontaktyta och det måste vara möjligt för domare och läkare att snabbt se om en träff skett, om rodnad eller skada uppstår, för att kunna reagera med korrekta åtgärder, dvs administrera snabb vård om nödvändigt och i domarens fall kunna ge korrekt bestraffning till motståndaren. Det överskott av tyg som också uppstår kring halsen om en halstäckande modell skulle användas, utgör en skaderisk för båda tävlande i tex det fall en spark eller ett slag skulle fastna under en kampsituation eller vid en nedtagning i den samma.

Svenska Karateförbundet arbetar aktivt för att göra karate tillgängligt för så många som möjligt och ser mycket positivt på att WKF har infört möjligheten att tävla med Hijab. Vi hoppas på att få se fler kvinnliga talanger träda fram även i Sverige som kanske tidigare inte synts till. Internationellt ser man en tydlig ökning av kvinnliga tävlande med Hijab och exempelvis Irans damlag i Kata tog nu medalj på senaste VM i Bremen, november 2014.

 

Tävlingsmodell av Hijab kan du köpa här:http://sbisport.se/catalogsearch/result/?q=Hijab

 

Skribent: Sarah Wennerström

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link