Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mikael Lindblom

PORTRÄTTET: Lennart Larsson, 50 år i Gi.

22 MAR 2019 14:17
Lennart Larsson är förbundskapten i Kata. Men vem är han egentligen, bakom titeln?
  • Uppdaterad: 22 MAR 2019 14:17

Lennart har varit karateka i 50 år. Efter att som ungdom ha varit aktiv i bl.a. hockey och bandy, började han som 15-åring att 1968 träna för Karate-legendaren Johnny Grimstål, inom stilen Shito-ryu. 1969 var han sedan med från starten i samma klubb där han än i dag är kvar som chefsinstruktör, Karlstad Karateförening. I många år pendlade han mellan Karlstad och systerklubben i Stockholm i veckorna för att träna.

I slutet av sjuttiotalet ledde träningen till Seattle, där första besöket varade i ett år. ”I USA tränade och tävlade vi professionellt, två till tre pass om dagen med Kumite, Kata och teknikträning under ledning av Akio Minakami. Det var den s.k. Bruce Lee-tiden och förutom rena karate-tävlingar fanns öppna ”martial arts”- turneringar, där man mötte kung fu, tai chi, ju jutsu med mera. På den tiden i Sverige fanns bara judo förutom vi, så det var ett spännande utbyte att få uppleva hur det var i USA.”

Totalt tre omgångar blev det i Seattle, där Lennart tidigt bl.a. lärde sig om vikten av bra kondition och att hitta rätt balans i fysträning kontra teknikträning. ”Där förankrades nog mitt stora intresse för hur kombinationen av rätt komponenter leder till utveckling och förbättring. Det är min drivkraft idag som ledare, att hjälpa andra hitta rätt och nå sin fulla potential.”

Intresset för att hitta rätt teknik gjorde att Lennart sökte sig till Japan, karatens moderland. Osaka blev första stoppet i början på 80-talet hos Soke Teruo Hayashi och genom kontakter som bildades där knöts sen vänskapsband med den lilla orten Tottori på västkusten. ”Där träffade jag Sensei Yoshimi Inoue, som sedan blev min förebild fram till sin död i maj 2015”.

När de träffades var Sensei Inoue en relativt okänd tränare internationellt sett. Vid sin bortgång hade han dock fostrat ett tjugotal världsmästare. Lennart har nu 7:e dan och är verksam inom stilorganisationen Inoue-Ha som bildades av Soke Yoshimi Inoue. Han har genom åren tränat sida vid sida med utövare som bl.a Rika Usami, Antonio Diaz och nuvarande japanska landslagstränaren Mie Nakayama. Han åker fortfarande regelbundet till Japan för träning och kompetensutveckling och även på läger till andra delar av världen. ”Att träna i Japan är tufft men otroligt givande. Det är väldigt varmt på sommaren och det tar kanske tre-fyra veckor innan man vänjer sig, men det går inte att få bättre träning. Jag har tävlat några gånger i Japan också, men mestadels har det varit fokus på ren teknik, dag och kvällspass, när man varit där.”

Nu är han uppe i ett fyrtiotal resor och nästa finns med i planeringen.

Nedan, Lennart på träning med Mie Nakayama t.v. och Rika Usami t.h.

Lennart har också länge varit engagerad i förbundsverksamhet. Han har varit distriktsordförande i över 20 år, sitter i förbundets valberedning, är en van tävlingsarrangör och är då sedan 2015 också förbundskapten i Kata. Redan år 2000 gick han som första ledare i karate idrottens högsta ledarutbildning, ETU Elittränarutbilning, en tvåårig utbildning i Riksidrottsförbundets regi. Han har också internationella coachlicenser från World Karate Federation i både Kumite och Kata.

”Att vara ledare och tränare är en ständig utmaning. Man måste ifrågasätta sig själv hela tiden och vara villig att ändra normen för att kunna vara det stöd jag vill vara till varje enskild utövare. Ibland är det ganska ensamt att vara ledare faktiskt, men jag fortsätter för att jag tror på kampvilja och vill locka fram den hos mina aktiva. Alla har utvecklingspotential, det går alltid att utvecklas även om det tar lite längre tid för vissa. Det är det som är så intressant att se. Hur långt kan man gå om man satsar, vilken enorm drivkraft det finns inom människor.”

Lennarts största uppmaning är att det måste finnas ödmjukhet och ärlighet i det man gör. ”Både hos oss ledare och hos de aktiva. Det kostar på att träna mycket, det är en tuff period i livet om man går in som elit. Då måste man var ärlig mot sig själv och sina ansträngningar, det måste sammanflätas med att man har respekt för sin utveckling och vad som behövs. Man får inte ge upp för tidigt men heller inte ha sönder sig själv. Det är en mycket viktig uppgift för oss tränare - att ha koll på hur mycket utövaren tål. Det är svårt för båda parter och då måste man vara ödmjuk, ärlig, lyhörd och realistisk. Man måste våga lita på varandra.”

Lennart är 60+ idag. För att citera Rickard Nilsson, fystränare på Svenska Olympiska Kommittén i ett tal om erfarenhet -”Glöm inte 60-plussarna”. Så vad gör att man orkar fortsätta?

”Ledare måste hålla igång själv, det är min syn på saken. Jag är uppväxt i budo-andan att man ska fortsätta no matter what. Även fast man fått många smällar, är lite tilltufsad och kroppen kanske inte fungerar likadant längre, så måste man köra på. Teknik kan du alltid träna på efter egna förutsättningar och det gör att jag fortfarande efter alla dessa år tycker att det är roligt. Mina ledare och förebilder har alltid fortsatt hela livet, det är mitt mål också. Oavsett fysiken så sitter kunskaperna jag samlat på mig kvar i huvudet och det vill jag lära ut så länge jag kan.”

26 mars reser Lennart med sina Kata-utövare i landslaget till EM i Spanien.

Vi tackar för intervjun och önskar lycka till!

"Att undervisa barn är väldigt roligt. Att se hur snabba de är på att snappa upp saker är en sällsam inspiration." - Lennart Larsson
 

 

Skribent: Sarah Wennerström Cedercrona
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link