Hoppa till sidans innehåll

Ny Katabedömning en succé för Khai Truong!

20 FEB 2019 10:19
I januari var det premiär för det nya systemet för Kata-bedömning, i februari tog Sverige sin första Kata-medalj på många år.
  • Uppdaterad: 20 FEB 2019 10:19

Det nya bedömningssystemet för Kata innebär en poängsättning istället för det gamla flaggsystemet. På högsta tävlingsnivå är det en panel på 7 domare som sätter poäng och lite förenklat så är det sedan genomsnittet som ger ett resultat. Det finns även modeller för enklare tävling med färre domare och både digitalt och manuellt poängsystem. Det nya systemet har utvecklats för att ge de tävlande en mer rättvis och transparent bedömning. 

Spekulationer har alltid förekommit kring påverkan och jäv vid bedömning, beroende på nationstillhörighet, stil eller klubb, då en flagga hastigt dras utan närmare förklaring. Med det nya systemet, som är mer öppet för granskning, blir det mer tydligt för både domare och publik på vilka grunder beslut fattas och de tävlande får en mer rättvis bedömning.

"Sverige var testland för det nya sytemet, ett tacksamt betyg på att WKF ser oss som ett framåttänkande och modernt land. Att vi nu också blivit tilldelade äran att hålla EM 2021 är ett sätt att följa upp detta och ligga i framkant. Arbetet med att utbilda våra domare i nya systemet pågår som bäst och vi hoppas att våra arrangörer vill modernisera sig enligt nya systemet snarast så vi kan erbjuda professionella tävlingar för både nationell och internationell publik." kommenterar förbundsordförande Urban Andersson, ovan på bild med Khai efter prisutdelningen.

För Sveriges del har vi haft svårt att hävda oss i Kata-sammanhang bland de större och mer välkända nationerna. Nu kan vi konstaterar att för Khai Truongs del fungerade nya systemet utmärkt och vi gratulerar varmt till ett välförtjänt brons på U21-EM i Ålborg!

Skribent: Sarah Wennerström Cedercrona
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link