Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jeff T

Nordiskt samarbete för säkerhet och gott uppförande

10 APR 2019 11:39
Länderna inom Nordiska Karateförbundet (NKF) har beslutat att inleda ett samarbete för att stävja dåligt uppförande hos föreningar, såsom regelbrott och överträdelser mot bestämmelser vilka påverkar säkerhet på tävlingar.
  • Skapad: 10 APR 2019 11:39

Det har förekommit incidenter där coacher och föreningar som tävlat i sina grannländer, medvetet begått allvarliga regelbrott med argument att det är accepterat utanför hemlandet. Så är inte fallet.

Exempel är att anmäla en tävlande i två olika ålderskategorier under falskt namn. NKFs gemensamma uppfattning är att den typen av beteende inte bara är oetiskt utan också försätter de tävlande i uppenbar säkerhets- och skaderisk. Det anses särskilt allvarligt när det handlar om barn och ungdom, där skillnaden i fysisk tillväxt och mental mognad mellan åldrar kan vara klart märkbar.

Ärenden som detta och liknande, där föreningar och coacher försummar sitt ansvar eller begår uppenbara regelbrott, kommer rapporteras vidare av arrangörslandet till det land där föreningen är hemmahörande, för ev. vidare idrottsjuridiska åtgärder.

Målet med samarbetet är att bibehålla kvalitet på tävlingar och skydda karatens värderingar, budo, såsom att visa respekt mot omvärlden, uppträda etiskt och sportsligt.

Beslutet togs på NKFs möte i anslutning till EKFs kongress, under EM-veckan i Guadalajara.

Medlemsländer inom NKF är:

Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island, Lettland, Estland och Litauen.

Skribent: Sarah Wennerström Cedercrona
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link