Hoppa till sidans innehåll

Karate misslyckas med jämställdhetsmålen

07 OKT 2016 12:13
Vi strävar efter att Karate ska vara en jämställd idrott. Men tyvärr så finns vi bland de idrottsförbund som nu misslyckas med att uppnå jämställdhetsmålen enligt en färsk rapport av Dagens Nyheter. Varför?
  • Uppdaterad: 10 FEB 2017 16:02

Minst 40 % kvinnor, det var det uppsatta målet inför 2017. Bland utövarna är vi ca 35 % kvinnor – på rätt väg men inte där. Värre ser det ut bland förtroendevalda.
RF har tittat endast på förbundsledningen i de olika specialidrottsförbunden, där är vi
20 % kvinnor. När vi själva granskar resten av vår organisation dvs, kommittéer och distriktsförbund, ser det i de flesta fall likadant eller sämre ut. Samma sak i föreningarnas styrelser och bland instruktörer och aktivitetsledare.

Det här är ett misslyckande vi måste stå för. Och vi måste bli bättre.
Så vad ska vi göra?

Det är absolut nödvändigt att samtliga delar inom förbundet tar ett krafttag och inventerar kompetensbasen. Vi vet att kunskap och erfarenhet finns, både bland män och kvinnor.
Hur hittar vi kvinnorna som vill ta sig an uppdragen?

Vi vädjar härmed till hela Karate-Sverige, hjälp oss vända trenden! Vi har mycket goda förutsättningar att få till en förändring. Karate är en jämlik idrott, till skillnad från många andra. Män och kvinnor tränar tillsammans på samma villkor med samma utrustning. Vi är bra på så många sätt, vi kan bli ett föredöme även i denna fråga om vi hjälps åt.

Så hur kan vi föra över vår gemenskap i dojon till andra roller? Vi hoppas att alla vill ställa sig den frågan och hjälpa oss ta diskussionen. Det här är inget som kan vänta. Vi behöver er hjälp nu.

Läs nedan länkar för information och inspiration:

Rapport DN: http://www.dn.se/sport/idrottsrorelsen-misslyckas-med-jamstalldhetsmalen/

RFs jämställdhetsmål: https://www.rf.se/jamstalldhet/

Exempel på lokal artikel, Karate inom Värmland Idrottsförbund: http://nwt.se/sport/2016/10/07/tror-alla-ar-overens-om-att-det

Krönika i ämnet: https://www.swekarate.se/Kronikorartiklar/Jamlikochforbannad/

Skribent: Sarah Wennerström
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link