Hoppa till sidans innehåll

Guld i Kumite på J-EM!

23 AUG 2021 14:21
Det blev ett lyckat mästerskap med dubbla medaljer för svensk del, under Kadett, Junior och U21- EM i Finland, 19-22 augusti.
  • Uppdaterad: 23 AUG 2021 14:21

Arrangören hade tuffa utmaningar att hantera evenmanget med anledning av pandemin, där antal deltagare, coacher och publik var ålagda att följa ett strikt Covid-19 protokoll. Men med god organisering och mycket fin sammanhållning inom truppen, lotsade sig det svenska landslaget genom programmet utan hinder.

På Kumite-sidan satte Sverige ett tydligt avtryck genom Matilda Rosenlind, Karateklubb Elit, som bärgade hem guldet i U21 – 55 kg.

Matilda, 19 år, sopade mattan med motståndet och presterade på topp hela tävlingen igenom.Först ut var seger mot Kroatien med 6-4 där vinsten kom genom en 3-poängare i absolut sista sekunden. Sedan följde utklassning mot Portugal med hela 9-1 och vinst mot Polen med 2-0 i kvartsfinalen. I semifinalen mötte hon Madina Sadigova från Azerbaijan, ett land känt för sin höga nivå i karate, men slog motståndaren med 4-0.

I den rafflande finalen ställdes Matilda mot Zsófia Baranyi från Ungern och drog ifrån i ledning med tre poäng. Ungerskan kvitterade med en spark mot huvudet och jämnade ut matchen. Matilda höll dock i formen och placerade ytterligare två poäng för att säkra guldet med 5-3.

Matilda Rosenlind

Matilda Rosenlind med guldmedaljen.

Nära medalj var också junioren Lara Zarei, även hon från Karateklubb Elit, som genom en fin prestation var på god väg att upprepa succén från förra årets brons, men med årets motstånd räckte det denna gång till en femteplats i +59 kg. 

Katatruppen bestod av fyra deltagare.

En fantastisk framgång nåddes genom Anthony Vu, Karate Dojo Katrineholm, som tog sig ända till final och landade silvret i Herrar Kata Kadett. Matchen fick dock ett oväntat slut där motståndaren, Turkiets Furkan Kaynar, erhöll samma totalpoäng, 24.78. Efter en genomräkning av samtliga bedömningskriterier i datasystemet förlorade Anthony första platsen med endast 0,2 delpoäng som var fördel för Turkiet.

Anthony Vu med silvermedaljen.

Junioren William Tran, Solstadens Karateklubb, gick vidare två omgångar och hamnade på en 11:e plats. Även junior Hanna Skogström , Karlstads Karateförening, gick två omgångar och blev placerade på 13:e plats. I U 21 Herrar tävlade Elias Lundgren, Gojukai Seinan KK, gick en omgång med fina poäng, men under stenhård konkurrens räckte det tyvärr bara till en 25:e plats denna gång.  

Ledarna på plats var i Gulsah Tararbit, Chi Tsai, Roger Eliasson och Lennart Larsson, som kommenterar:
- Naturligtvis vill de aktiva prestera ännu bättre, men inom ramen för den hårda konkurrensen i Europatoppen, pandemiläget som varit och formkurvor inför framtiden, är vi nöjda med deras prestationer. Vi upplever att det har varit mycket bra sammanhållning och peppning i både laget och ledarteamet. Det har varit en bra resa med både resultatsmål och prestatiosmål samt lärorikt för både aktiva och ledare.

Deltog gjorde också svenska domarkåren i form av Ove Viggedal, Peter Sahlberg, Emilio Merayo, Fredrik Ålander, Francisca Marquez och Javier Escalante, som arbetade idogt samtliga dagar. På plats och hejade från förbundsledningen var ordförande Urban Andersson och GS Sarah W Cedercrona.

 

Skribent: Sarah Wennerström Cedercrona
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link