Hoppa till sidans innehåll

Fullt ös på SM 2018!

27 MAR 2018 10:28

Ett rekordstort SM lyfte taket i Solnahallen helgen 23-24 mars.
  • Uppdaterad: 28 MAR 2018 15:29

En minituös planering låg bakom eventet som arrangerades av Solna Karate Dojo i samverkan med funktionärer från svenska Inoue-Ha Shito Ryu Kai. Mängden tävlande och klubbar satte hårt tryck på SM-generalen Andreas Fritsch, men som tillsammans med sin stab genomförde organisationen av SM på ett mycket bra sätt, trots vissa oförutsedda händelser.

”Vi är mycket nöjda med arrangemanget”, säger Urban Andersson förbundsordförande. ”Det var professionellt och välordnat och de få problem som uppstod löstes på smidigast möjliga sätt, mer kan man inte begära. Även WKF som genomförde system-tester under tävlingen, var imponerade över upplägget och tacksamma att de fick så pass goda möjligheter att utföra sitt uppdrag”.

Höjdpunkter var bl.a. lagmatcherna som värmde upp salen rejält, såväl som prestigematcherna mellan landslagets medlemmar vilka ökade spänningen påtagligt. Vi fick också se några riktigt bra finaler och ”oväntade” vinnare.

Under invigningen på lördagen delades det också ut s.k. landslagsgratifikation till de som presterat på internationella mästerskap sedan förra SM.

Vi har nöjet att gratulera följande:

Lorenjin Zareij, J-EM brons 2018, som fick 5 000 kr från SKF samt 2 500 kr från Kaiten

William Engman, U21-EM brons 2018, som fick 5 000 kr från SKF samt 2 500 kr från Kaiten

Anna-Johanna Nilsson, J-VM brons 2017, som fick 10 000 kr från SKF samt 5 000 kr från Kaiten

Hana Antunovic, Senior-EM brons 2017, som fick 10 000 kr från SKF samt 5 000 kr från Kaiten

FOTO:Christer HagmanTyvärr finns det också alltid en mindre rolig baksida. Trots förebyggande arbete att stävja störande beteende från coacher och publik förekom det vissa incidenter under tävlingen. Bl.a. grova verbala påhopp på domare efter tävlingens slut, störande beteende bland vissa på läktaren där bl.a. tillhyggen användes, samt attitydproblem bland utövare.

”Det är inte många personer vi pratar om, men de få som väljer att bete sig på detta extremt opassande sätt tar över och både stör och förstör för andra. Vi kan inte på något sätt acceptera en utveckling där vi går i den riktningen. Vi måste komma ihåg att vi är en Budo-art med de principer det innebär och vi ser mycket allvarligt på att den här typen av incidenter sker där respekt för karaten och omvärlden uppenbarligen förlorats. Särskilt graverande är att det äger rum på SM, som är vårt främsta fönster till omvärlden och media. Det är verkligen inte bra för svensk karate och sporten som helhet. Vi kommer fortsätta att försöka stävja detta från centralt håll, men hoppas att våra föreningar och utövare också tar detta till sig och att vi gemensamt hjälps åt att hålla en bra nivå på uppförande inom vår tävlingsverksamhet.” säger Urban Andersson

På utövar-sidan delades det bl.a. ut två Shikkaku-bestraffningar, p.g.a av dåligt beteende i samband med match, där den ena resulterade i ett års avstängning från all tävlingsverksamhet i Sverige. Den aktuella klubben, dit båda bestraffningarna tilldömdes, tilldelas också en formell tillrättavisning, med åläggande att se över hur man arbetar med att informera om bl.a. tävlingsbestämmelser och uppförandekod inom klubben. Ytterligare en förening tilldelas motsvarande varning för störande beteende samt en personlig tillrättavisning till en enskild idrottsledare, verksam i en tredje klubb.

Nu tar vi nytt sikte på 2019!


Resultat >>

Skribent: Sarah Wennerström
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link