Hoppa till sidans innehåll

Förbundskonferensen 2017: Stå upp när det blåser!

25 SEP 2017 12:06
Det blev både en sorgens och glädjens helg när ett 30-tal av svensk karates nyckelpersoner samlades för konferens den 23-24 september på Djurönäset i Stockholm.
  • Uppdaterad: 20 FEB 2018 15:25

Dagen inleddes med en tyst minut för Shihan Siegfried Mac-Intosh, 7:e Dan i Kyokushin karate, som på lördagens morgon somnat in vid 87 års ålder. Siegfried var en pionjär inom svensk karate och en sann inspiration för förbundets vision – Karate - allas idrott hela livet. Bilden på Siegfried (t.h.) och Roy Andersson, har visuellt fått representera förbundets vision om livslångt utövande ända sedan 2014. Så gjorde den även denna helg. Tack Siegfried för allt engagemang du gett oss!

Engagemang gavs också av deltagarna under helgen, vilka bestod av förbundsledningen, förbundets kommittéer samt ledningen i distrikten. Distrikt och kommittéer är det centrala förbundets förlängda armar ut i Sverige och de gör ett mycket bra arbete i att hålla samman svensk karate.

Fokus på årets förbundskonferens var utvecklingsresor.

Som en del av svenska idrottsrörelsen arbetar även karateförbundet under ett paraply kallat Strategi 2025. Syftet är att göra svensk idrott till världens bästa, på flera olika sätt, och inom detta finns en rad delmål att sträva efter.

Med världens bästa menas inte bara internationella medaljer, utan även hur man får människor att börja idrotta, att fortsätta länge, att älska sin idrott, trivas och på vilket sätt vi som förbund kan skapa möjligheter till det samt utgöra en god kraft i samhället - såsom för integration, folkhälsa, demokrati, allas rätt att delta etc.

Varje idrott har sina egna utmaningar och utvecklingsresor att göra för att uppnå målen. För karatens del har vi valt att fokusera på två:

  • Inkluderande idrott för alla
  • Jämställdhet för en framgångsrik idrott


Så vad behöver man göra för att ta sig an dessa utmaningar?
Jo, ibland måste man stå upp när det blåser.

Det var budskapet som förmedlades av dagens gästföreläsare Sofia B Karlsson.
En av Sveriges främsta utbildare/rådgivare i värderingsarbete kring inkluderande idrott, som på nära håll själv upplevt både hat och hot i försöken att skapa mer jämlikhet, men som med sann fightingspirit vägrat backa. Hon är också författare till boken med just titeln ”Stå upp när det blåser”. 

Så varför var Sofia där?

Vi karatekas upplever karate som jämlik miljö, där killar och tjejer tränar tillsammans på samma villkor. Men statistiken lever tyvärr inte upp till vår egen sanning.
Forskningen visar att verksamheter blir mer framgångrika med mer trivsel om könsfördelningen är jämn och om styrande organ består av en palett av människor som speglar våra utövare. Med andra ord, både kvinnor och män i jämn fördelning, men också åldrar, etnisk mångfald, olika funktionsvariatoner och acceptans oavsett bakgrund, social klass eller sexuell läggning.

Förutom att vi faktiskt själva vill bli bättre på att aktivt adressera frågorna om inkluderande idrott så har också svensk idrott gemensamt, på Riksidrottsmötet 2017, beslutat att vi från 2021 måste ha en mer jämställd fördelning, där inget kön får vara representerat med mindre än 40% i styrelser och valberedning, (helst 50/50 såklart). OM det inte sker, riskerar idrotten att få sänkta statsanslag och svårare att bedriva sin verksamhet - vilket skulle drabba oss alla, ända ner till föreningsnivå.

Så här ser det ut med jämställdheten inom karaten idag:

På alla sätt är det därför viktigt att försöka förbättra oss – ända från styrelser, instruktörer och utövare på föreningsnivå, upp till fördelningen inom förbundets centrala delar som distrikt, kommittéer och styrelser.

Det är svåra ämnen att brottas med, så vi valde att ta hjälp av en jujutsu-expert i skitiga ridstövlar.

Musse Hasselvall, bl.a. känd från programmet Rallarsving och utbildningsserien PK-mannen, har självmant valt att praktisera hos Sofia B Karlsson för att han anser att det hon gör och står för är viktigt.

Han kallar sig ”nykter mansgris” och lockade till många skratt, men också allvarliga reflektioner, när han direkt från en ridtur kom in som hemlig gäst under dagen.

Musse berättade bl.a. om sin egen process i frågorna, när han genom att ifrågasätta sig själv och syna sina mikrohandlingar, försöker förändra innebörden av vad det innebär att vara en priviligierad, vit, heterosexuell, man i Sverige.

Musse Hasselvall och Sofia B.Karlsson.

Dvs en person inom den sk ”normen”, som inte sticker ut, inte tillhör en minoritetsgrupp och inte behöver brottas med kvinnofrågor - för att sammanfatta ungefär. Och som kanske inte av illvilja, men av brist på kunskap och förståelse, bidrar till ett ojämlikt samhälle utan att veta om det.

Vad är en mikrohandling?
En positiv sådan är kanske att välja att INTE skratta åt ett nedsättande kvinnoskämt i omklädningsrummet trots att andra gör det. Kanske att säga ifrån när någon missbrukar termen CP för att exemplifiera att man tycker någon är korkad. En negativ mikrohandling kan vara utropet ”kom igen nu, du slår ju som en tjej!”. Säger du så själv..?  En mikrohandling är att ta ställning i vardagen till små saker som tillsammans bidrar till den stora ojämlika samhällsstrukturen.

Att börja med att tänka över sina egna mikrohandlingar, positiva eller negativa, och hur man använder dem, är ett bra sätt att börja förändra i riktning mot ett mer inkluderande och accepterande samhälle – så även inom idrott och karaten. Och naturligtvis gäller det både kvinnor och män.

Och efter en halv dags mycket aktiva diskussioner med olika ögonöppnare och slutsatser, som avslutades med Teflontestet,var deltagarna rörande överens om just det, att vi alla hade saker vi behöver jobba på att förändra, både som individer, ledare och förbund. Och att vi kanske måste stå upp bättre när det blåser, för att förändring ska ske.

Framförallt ska vi anstränga oss ännu hårdare för att hitta fram till en jämställd könsfördelning inom förbundets alla delar för att få verksamheten att frodas och må så bra som möjligt.

Dagen fortsatte med ett intressant utdrag av förbundet nya kurs i Budohistorik, som hölls av Hardy Holm. Ett uppskattat inslag som även det blev en ögonöppnare. Den 2/12 har även resten av alla karatekas möjlighet att delta på kursen i Stockholm.

Vidare presenterade distrikten sina verksamheter och utmaningar och landslagsledningen berättade om OS-programmet.

Under söndagen fick deltagarna jobba i grupp och diskutera utifrån de frågor som tagits upp under lördagen. Uppgiften var att konstruktivt komma med förslag och idéer på följande:

  • Hur får vi fler att börja träna karate?
  • Hur kan vi behålla de aktiva längre
  • Hur kan vi få en mer jämställd och jämlik miljö från träning upp till ledning , inom samtliga delar i förbundet.

Mycket bra input gavs till fortsatt arbete!

Efter en gemensam lunch som avslutning kunde förbundsledningen konstatera att helgen blev mycket lyckad. Vi tackar för ett enormt dedikerat och positivt engagemang från er som var där och vi går nu stärkta vidare i arbetet tillsammans!

PS. Vill du veta mer om det vi pratade om? Klicka på länkarna i texten.

Skribent: Sarah Wennerström
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link