Hoppa till sidans innehåll

Förbundet uppdaterar riktlinjer för Covid-19 per 14/6

04 JUN 2020 18:00
Fr.o.m 14/6 sker vissa lättnader i restriktionerna för tävlingsidrott och träning i förhållande till Covid-19.
  • Uppdaterad: 04 JUN 2020 18:00

Covid-19: Svenska Karateförbundets riktlinjer med anledning av lättade restriktioner för tävlingsidrott. 

Idrotten har ett stort ansvar i att fortsatt bidra till att förhindra smittspridning av Covid-19. Fr.o.m 14/6 sker dock vissa lättnader i restriktionerna för tävlingsidrott och träningsmatcher i förhållande till Covid-19. Skillnaderna rör främst de idrotter som bedriver tävlingsidrott med yrkeselit.

Vad gäller då för Karate? SKF har tagit fram riktlinjer som kompletterar FHMs allmänna råd.

Fr.o.m. 14/6 gäller följande:

- Närkontakt som är nödvändig för sporten tillåts. Det innebär att Kumite enligt tävlingsregler kan utövas, dvs markering av teknik/poäng på träning och tävling, samt uppföljande läkarvård vid ev. skador. Särskild försiktighet ska dock iakttas för att undvika skador vid Kumite för att inte belasta sjukvården ytterligare. Fortsatta restriktioner för övrig kroppskontakt kvarstår.

- Inrikes reserestriktioner hävs. Inrikes resor av symptomfria personer tillåts så länge övriga allmänna råd och riktlinjer följs.

- Maxantal på 50 personer vid samlingar kvarstår. Det gäller 50 personer i grupp vid ett och samma tillfälle.

- Tävlingar får genomföras utan publik. Detta förutsatt att övriga riktlinjer följs.


Sammantaget innebär detta för tävlingar och arrangemang inom Svenska Karateförbundet att:

Nationella förbundstävlingar bedöms fortsatt ej möjliga att genomföra förrän restriktioner på maxantal lyfts, då förbundstävlingar har ett rikstäckande upptagningsområde och avser att samla fler deltagare än 50. Sanktioner för förbundstävlingar ges ej under tiden restriktion för folksamlingar kvarstår.

Tävlingar arrangerade inom SDF för alla åldrar får genomföras. Detta avser DM, samt Distriktscuper och tävlingar enligt distriktsregelverket där sanktion lämnas av respektive SDF.
Tävlingar ska i dessa fall genomföras utan publik och max 50 personer får vistas i lokalen samtidigt, vilket avser tävlande, coacher, domare, läkare och de funktionärer som är nödvändiga för att genomföra tävlingen. Minst en timme ska tillåtas i tid vid byte mellan grupper på 50 personer så att utbyte av deltagare kan ske utan att de är på plats samtidigt. 

Det ska vara möjligt att hålla 2 meters avstånd. I de fall evenemang genomförs ska trängsel undvikas på uppvärmningsytor, i omklädningsrum, vid medaljceremonier, ut- och inmarsch och i andra allmänna utrymmen där fler personer vistas samtidigt.

Handsprit och möjligheter till att hålla god handhygien ska finnas tillgängligt vid entré, tatamis, omklädningsrum och funktionärsutrymmen.

Särskild försiktighet och hänsyn med fysisk kontakt ska ske vid invägning för Kumite då utövaren är extra utsatt för exponering i avsaknad av kläder.

Arrangören ska skylta i lokalen så tydlig information framgår om vilka restriktioner som gäller för närvarande deltagare.

Andra typer av samlingar inom ramen för förbundets verksamhet, såsom t.ex. landslagsläger, distriktsläger och av medlemsföreningar arrangerade läger och klubbmästerskap, ska även dessa följa ovan rekommendationer.

I samtliga fall där en sammankomst planeras ska FHMs riskbedömning genomföras: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/information-till-arrangorer-av-evenemang/

Obs! I tillägg ska Folkhälsomyndighetens övriga allmänna råd alltid följas. Det innebär bl.a. att personer i riskgrupper och över 70 år samt de som uppvisar sjukdomssymptom inte får närvara vid aktiviteter enligt ovan, vilket arrangören tydligt ska informera om före och under evenemanget.

Beredskap ska vidtas av arrangören för att kunna avvisa publik och personer som inte har behörighet att närvara samt för att kunna kontrollera att det inte sker överträdelser mot förbudet mot fler än 50 personer.

Ta del av FHMs fullständiga information här:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/information-till-idrotts--och-traningsanlaggningar/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/april/nya-allmanna-rad-hall-avstand-och-ta-personligt-ansvar/

Förbundet följer noggrant utvecklingen och information från myndigheter, dessa riktlinjer kan komma att ändras med kort varsel.

Vid frågor kring SKF riktlinjer kontakta:

Generalsekreterare Sarah W Cedercrona,
This is a mailto link, 08-597 604 92

Skribent: Sarah Wennerström Cedercrona
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link