Hoppa till sidans innehåll

Fler kvinnor tar plats som domare!

02 NOV 2016 09:40
Antalet kvinnor som domare är fortfarande för lågt, men för första gången någonsin kom en tävling upp i dubbelsiffrig representation.
  • Uppdaterad: 10 FEB 2017 16:02

SKF Domarkommitté har länge kämpat för att motivera kvinnorna i Karate-Sverige att bli domare. De kvinnor som faktiskt haft licenser har länge varit få och många gånger stått ensamma. Nu verkar trenden glädjande nog vända. På Solna Karate Cup den 23/10 var det första gången någonsin som antalet kvinnliga domare kom upp i dubbla siffror - 12 stycken.

Ove Viggedal, ordförande i Domarkommittén kommenterar:

"Vi har länge försökt få fler tjejer till domarkåren, men det har varit svårt. Kanske att den mansdominerade miljön har upplevts som avskräckande. Nu råder dock en harmonisk atmosfär inom förbundet som vi tror har öppnat upp för mer intresse. Det är väldigt roligt, - hela 50% av våra Judge C är nu tjejer! Förhoppningsvis fortsätter de sen att ta fler licenser och blir fullfjädrade förbundsdomare. Där ser tyvärr de befintliga siffrorna betydligt sämre ut, endast 8 av 82 domare, dvs ca 10%, är kvinnor.

Vår strävan inom DK är att fördelningen på domare mellan könen ska spegla fördelningen på utövarna - och där har vi då fortfarande en bit kvar. Vi vill därför verkligen uppmuntra fler kvinnor att ta domarlicens och hoppas att få se fler på nästa kurs, ni behövs!"

Info om nästa kurs 10-11 december >>

"Jag vill också ge en eloge till tävlingsarrangören för Solna Karate Cup som verkligen ansträngt sig att få full domarbesättning på mattorna och även tänkt på domarna ur ett genusperspektiv. Det visar att man bryr sig om de tävlande och vill ge dem bästa möjliga förutsättningar till rättvis bedömning, ända från barn och uppåt. Riktigt bra!"

Under tävlingen i Solna examinerades också två nya domare, RIG Karategymnasiets elev Lucas Rutgersson och landslagstjejen Lina Wåglund (nedan) till Judge B i Kata & Kumite. Vi gratulerar!

På toppbild fr.v: Madeleine Haag, Dana Gnina, Lisa Rasmusson, Lotta Högström, Alexandra Löwenadler, Lina Wåglund, Andrea Ericsson, Santa Drosdova (Lettland), Melissa Fortes, Tamara Nesic, Almedina Slatina. Saknas på bild gör Anna Gomez.

Skribent: Sarah Wennerström
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link