Hoppa till sidans innehåll

COVID-19: Information om pandemiläget inför 2021

12 JAN 2021 16:07
 • Skapad: 12 JAN 2021 16:07

Vi välkomnar ett nytt år inom svensk karate. Vi lämnar det tuffa året 2020 bakom oss och ser nu med tillförsikt fram mot ett ljusnande läge under 2021, där vi tror på att effekterna av ett vaccin ska kunna underlätta att samhället, inklusive idrotten, ska få möjlighet att återhämta sig från pandemin.

Våra medlemsföreningar har visat en fantastisk styrka och gemenskap under den svåra tid som redan varit och vi som förbund går in i nya året med hopp och tro att vi tillsammans kan hålla i detta ett litet tag till. För tyvärr är det fortfarande så att vi befinner oss i ett ansträngt läge. Vi förstår att många därför har frågor hur man ska tänka inför terminsstarten, särskilt mot bakgrund av den nya pandemilagen som adderar till den redan snåriga skogen av råd och restriktioner.

Karateförbundet samarbetar med Riksidrottsförbundet gentemot Folkhälsomyndigheten för att reda ut begreppen och få tydlighet i vad som gäller för idrotten i dessa tider. Vissa frågor anser vi fortfarande behöver klargöras ytterligare och där kommer vi återkomma med mer information. Tillsvidare finns det i dagsläget fyra särskilda delar att förhålla sig till:

Skärpta restriktioner till 24 januari
Först, regeringen rekommenderar att all verksamhet som drivs av staten, regioner och kommuner och som "inte är nödvändig" stängs fram t.o.m. den 24 januari 2021. Det kan till exempel handla om idrottshallar och andra idrottsytor, främst inomhus. Detta innebär tyvärr för en majoritet av våra föreningar att terminsstarten av ordinarie träning blir uppskjuten då träningslokalerna inte är tillgängliga. Vi har i dagsläget ingen indikation på hur det kommer se ut efter den 24/1.

Folkhälsomyndigheten har efter dialog med RF dock förtydligat att träning utomhus på ett smittsäkert sätt kan fortsätta. Vi vet också att en hel del klubbar börjar terminen med att erbjuda digitala pass, t.ex. via Zoom, - ett initiativ vi uppskattar! När väl träning på plats kan börja igen, bör man hålla sig informerad om nedan följande punkter:

 • Pandemilagen
  Den nya lagstiftningen ersätter inte de allmänna råden från FHM utan är ett kompletterande verktyg som ger regeringen möjlighet att införa lagstadgade krav som minskar trängsel i syfte att förhindra smittspridning och att därefter utverka vite el. nedstängning för de verksamheter som inte sköter sig. Vilket inte har varit möjligt innan. För idrotten finns särskilda begränsningar för gym, idrottsanläggningar och badhus som är öppna för allmänheten. Implementering av lagen påverkar främst de som driver idrottsanläggningen, där det finns krav på att de måste vidta specifika åtgärder för att verksamhet ska få finnas i lokalerna. Som t.ex. att reglera maxantal, se till att varje person har en viss yta att röra sig på och att tillhandahålla möjligheter till handhygien. Organiserad gruppträning i förening anses inte vara öppen för allmänheten, dvs. man kan inte komma och gå som man vill på passen utan man måste vara medlem. Tolkningen är därmed att när väl träningen kommer igång på plats igen, så är föreningens ansvar att som tidigare ta hänsyn till i första hand de allmänna råden (se nästa punkt). Pandemilagen kan dock orsaka att de som ansvarar för lokalerna kan komma av nödvändighet att ställa ytterligare krav på föreningen, att man t.ex. ska begränsa antalet utövare som får samlas i lokalen. Här har vi tillsammans med RF en förhoppning om att i dialog med Folkhälsomyndigheten förtydliga hur yta och avstånd ska beräknas.
  Mer info i RF faq
 • Allmänna råden
  För organiserad gruppträning i förening, dvs när pass på plats kan ske, så gäller som tidigare att man tillsvidare ska följa de allmänna råden som infördes i december, när man planerar och utövar sin verksamhet.
  Läs mer här


Har föreningen funderingar som upplevs som extra svåra att få svar på i förhållande till den information som redan finns kring lagstiftning och restriktioner, är ni välkomna att maila till This is a mailto link, där jurister och sakkunniga arbetar för att hjälpa till med mer komplexa frågorna. Självklart ska vi också göra vårt bästa på förbundets kansli för att stödja er med det karatespecifika inför den nya terminen. Ni når oss på This is a mailto link. 

Skribent: Sarah Wennerström Cedercrona
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 



Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link