Hoppa till sidans innehåll

Årets Raket blev platt fall

20 FEB 2019 13:28
Årets Raket, en utmärkelse och stipendium på 5000 kr som delas ut till växande föreningar, kommer i år inte att delas ut pga.att tydliga brister har framkommit i medlemshanteringen. ”I samband med det fick vi tydliga bevis på det vi länge misstänkt."
  • Uppdaterad: 20 FEB 2019 13:28

- Vi instiftade Årets Raket för att belöna de föreningar som arbetar på ett positivt sätt med nybörjarintag. I år hörde den klubb som skulle få det av sig och påpekade själva att det måste ha blivit fel – ”de borde inte ha det”. I samband med det fick vi tydliga bevis på det vi länge misstänkt, att den statistik vi har inte stämmer överens med verkligheten. I det här fallet berodde det på ett missförstånd i klubbadministrationen och vi är tacksamma över föreningens transparens och ärlighet. Det kommer heller inte att delas ut till någon annan i år, eftersom vi inte kan säkerställa kvalitén på medlemshanteringen, meddelar GS Sarah W. Cedercrona

- Våra siffror hämtas från medlemsrapporteringen i idrottens gemensamma system IdrottOnline. Att statistiken visar fel är mycket allvarligt och tecken på en tendens vi måste bromsa. Att vi drar in ett stipendium är bara ett litet exempel på vad som kan hända om det får fortsätta. Alla indikationer vi får är att karate växer, men siffrorna visar annat, - grundproblemet är att vi bevisligen är fler än vad siffrorna visar. Så till den grad att vi nu på papperet tappat vår placering som Sveriges största kampsport, trots att det i verkligheten är högst osannolikt att det kan stämma. Vår kollektiva stolthet borde få oss att vilja motbevisa detta.

Varför är detta så allvarligt?

- Samtliga föreningsidrotter är beroende av statligt stöd i form av ekonomiska medel, så även karate. Vi skulle försvinna om staten inte såg oss värdiga att stötta och med det följer ett ansvar. Stödet som delas ut bygger på hur många utövare av idrotten det finns. Rapportverktyget i IdrottOnline, där alla föreningar ska registrera sina medlemmar, är det som centralt talar om vårt antal och hur mycket pengar vi därmed ska få till nästa år. De pengar det gäller innefattar LOK-stöd, Idrottslyft, stipendier, kommunala bidrag samt subventionerade hyror på anläggningar och liknande fördelar som direkt går till föreningen. Det omfattar också stöd så att vi kan bedriva svensk landslagsverksamhet, Riksidrottsgymnasium/NIU, anordna utbildningar, SM/tävlingar, ha medlemsservice genom ett kansli, göra specialsatsningar som t.ex. på Para-karate, m.m.

”Om siffrorna visar färre medlemmar än vad vi i verkligheten är kommer vi snart att få en situation där behoven hos föreningarna är större än vad vi har medel till att stötta dem med, det anser vi är mycket allvarligt” kommenterar Sarah vidare.

Vad beror statistikproblemet på?

- Vi har definierat några saker;

1) Föreningen har missförstått administrationen. Detta är den största faktorn. Det är mycket viktigt att samtliga medlemmar som tagit del av verksamheten under året rapporteras, även om de slutat under t.ex. våren, efter första kvartalet eller terminen. Det vi ska visa med statistiken är hur mycket spridning och kännedom karate har – att vi för staten är värda att satsa på som en utvecklingsbar idrott. Även om du bara tränat en kort tid så har du ändå utövat karate och fått med dig positiva värderingar. Det är den siffran vi behöver visa. Rapporteringen sker dock i oktober och vi vet att föreningar tänker att, ”den personen har ju slutat” och räknar då inte in dem. Då blir det fel. ALLA som tränat på klubben någon gång från 1/1 och framåt ska registreras, oavsett ålder. Enda undantaget är prova-på-utövare som inte tränar mer än några få provpass.

2) Föreningen förstår inte vikten av rapportering och ser det, och ibland förbundet, som ett nödvändigt ont. Man kanske inte har full kontroll över sina medlemmar och tycker att det är en besvärande uppgift att ta sig tiden att ordna med registrering. Ofta saknas en dedikerad resurs som administratör, man rapporterar därför något som känns rimligt i sista stund men som kanske egentligen inte stämmer. Vi ser att detta beteende ofta är kopplat till LOK-stödet, dvs. man använder samma siffror som för det, då de redan finns, med eftersom LOK-stöd endast täcker medlemmar 7-25 år, så faller då resten utanför ramarna. Där missar vi också chansen att visa på vilken bra verksamhet vi har för äldre. Att inte vilja förstå möjligheterna och kvalitetsstämpeln som följer med sitt medlemskap, vikten av rapporteringen eller ha ordning på sina medlemmar är en inställning som drabbar föreningen själv men också alla andra inom förbundet i slutändan. Vi har centralt ett arbete att göra med att förtydliga vad konsekvenserna kan bli, men föreningen måste också vilja ta sitt ansvar som medlem.

3) Föreningen vill inte betala medlemsavgift. Det är lyckligtvis endast en liten andel klubbar som medvetet mörkar sina medlemssiffror, men vi vet att det förekommer och det är mycket ansvarslöst och allvarligt. Syftet är att slippa betala mer medlemsavgift till förbundet än nödvändigt. Medlemsavgiften på 71 kr per år är låg och har varit oförändrad sedan förbundet startade. Den täcker den försäkring som varje enskild medlem har hos oss samt de mest basala kostnadsbehoven för administration. Vi vill inte tvingas höja den. Anledningen till att vi sluppit är att vi har haft statliga medel som fyllt i resterande behov. Men om statliga medel blir mindre pga. att vi inte kan påvisa rätt medlemssiffror, blir resultatet i förlängningen att vi måste ta ut andra avgifter från våra medlemmar. De som undviker att rapportera för att ”spara pengar” gör sig själva därmed en rejäl björntjänst och uppvisar dessutom en anmärkningsvärd brist på respekt för de andra föreningsledare som faktiskt gör rätt för sig. Här kan vi också sortera in ett antal som däremot rapporterar ett högre antal till LOK-stödet, där det finns ett ekonomiskt incitament.

Man ska vara medveten om att systemen inom RF pratar med varandra och det går oss inte obemärkt förbi när det uppstår diskrepanser.

”Under 2019 kommer vi göra större ansträngningar att förbättra medlemsrapporteringen i höst och hoppas på att föreningarna är villiga att göra detsamma. Målet är att visa starkare siffror vid årets slut och därmed kunna säkra det stöd och den framträdande placering i kampsports-Sverige vi är förtjänta av. Lyckas vi inte få till en förändring får vi utvädera vilka andra åtgärder vi måste ta.” avslutar SKFs generalsekreterare.

Har du frågor om medlemsrapportering är du välkommen att höra av dig till kansliet.

Mer information finner du också här: https://www.swekarate.se/foreningshjalp/Medlemsrapportering/

Skribent: Sarah Wennerström Cedercrona
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link