Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christer Hagman

Uppladdningsintervju EM: Josefin Högling

30 APR 2016 14:40
Josefin Högling är underdogen som seglat upp i rankingen så snabbt att EM-uttagningen blev en total överraskning. Nu väntar det första seniormästerskapet och vi har tagit pulsen på karatens motsvarighet till ”Sola i Karlstad” för att se vad som får henne att lysa som starkast när det gäller.
  • Skapad: 30 APR 2016 14:40

Vi möter en glad och taggad fighter som 6 år efter att hon för första gången klev in i dojon hos Karlstads Karateförening  gärna byter bort födelsedagstårtan mot en EM-medalj.

”Jag är 20 år och fyller faktiskt 21 då vi åker till Frankrike. Jag kommer åka till senior EM som en fullfjädrad senior! Jag har tränat karate sedan jag var 14 år, och det var faktiskt en slump att jag började. Min kompis ville prova på det och drog med mig, själv visste jag inte ens att vi hade en dojo i Karlstad. Hon slutade efter ett tag men jag lämnade aldrig dojon efter det.”

Hur känns det nu inför ditt första senior-EM?

”Det är mäktigt, riktigt mäktigt och spännande! Jag ser verkligen fram emot att tävla mot Europas senior-elit! Det är ju här jag vill vara, för att bli bland dom bästa så måste man tävla mot dom bästa.”


Josefin_4


Josefin tog senast silver på NM mot Helena Kuusisto, flerfaldig EM-medaljör från Finland. En möjlig motståndare även i Montpellier.

”Haha, jag är en hemsk förlorare så revanschlusten är stor. Blodad tand så att säga.

Vad tar du med dig in på tatamin från tidigare erfarenheter?

”Viktigaste erfarenheten... Det är nog att hamna i de situationer där jag jobbar bäst. Inte ryckas med i stressen från motståndaren utan se till att jag är där jag ska vara."

"Mentaliteten är något jag alltid jobbar på, oavsett tävling eller träning. För mig personligen gäller det självförtroende på mattan och att lita på sig själv. På en två minuters match där teknikerna sker under 1 sek krävs det 100% för att man ska komma först, det finns inga rum för tvivel och halvhjärtade tekniker. Min uppladdning är att i den situationen våga lita på mig själv.”

Har du tränat på något särskilt sätt inför EM?

”EM uttagningen kom som en överraskning för mig, så det fysiska upplägget jag hade inför NM och SM har jag fortsatt med. Däremot har vi jobbat på ett mer strategiskt sätt under träningarna och en mer medvetenhet i hur jag skapar situationer på mattan och hanterar dom.”

Vad är roligast med att fightas?

”Det roligaste med fighting är spänningen och adrenalinet som byggs upp. Hjärtat slår på högvarv och du kollar på din motståndare på andra sidan, det är en obetalbar känsla. Jag älskar även träning, att slipa på tekniker och speciellt den grundläggande filosofin med karate. Sedan är det hemskt roligt att vinna också, haha.”
 

Josefin_2

Hur skulle du beskriva dig själv som fighter?

”Det är en bra fråga. Jag vet faktiskt inte hur jag är som fighter, det kan variera lite. Men jag älskar spänningen och spelet på mattan, det adrenalin som kickar in på tävlingarna. Jag är nog en fighter som älskar att fightas, om man kan säga så?”

Har du några visdomsord till andra som vill satsa på en tävlingskarriär?

"Ge aldrig upp, oavsett hur jobbigt och tufft det blir. Så länge du vill, tränar och gör ditt absolut bästa kommer det gå. Du tränar inte för att du är bäst utan du tränar för att bli bäst. Så det är bara att sträcka på sig, le och fortsätta träna!"

Vart ser vi dig om fem år..?

”Om fem år kommer jag stå i dojon och träna. Jag gissar på att jag kommer vara dyngsvettig också, haha.

Vi säger tack , lycka till och grattis på födelsedagen!
 

Josefin_3

 

Josefin_glad

EM går i Montpellier, Frankrike, 5-8 maj. Josefin Högling tävlar i Kumite +68 kg dam samt i damlaget kumite bestående av Hana Antunovic, Lisa Rasmusson, Josefin Högling och Sabina Lääveri. Övriga i truppen är Felix Falk och Lina Wåglund i kata. 

Skribent: Sarah Wennerström Foto:Christer Hagman, Jeff Tran

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link