Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christer Hagman

Uppladdningsintervju EM: Felix Falk

26 APR 2016 13:12
Ödmjuk, målmedveten och alltid med ett vänligt ord nära till hands – en sammanfattning vi tror väl beskriver vår stigande katastjärna Felix Falk, 22 år, från Wakajishi Karateklubbb i Stockholm, - enda herren i 2016 års EM-trupp.
  • Skapad: 26 APR 2016 13:12

Under året har Felix kvalificerat sig på en rad internationella tävlingar och laddar nu inför EM-veckan i Montpellier, Frankrike 5-8 maj.

När han inte är på jobbet som butikssäljare ägnas det mesta av tiden till träning.
Felix började med karate redan som 9-åring - hur har vägen varit fram till nu och med siktet inställt ett internationellt genombrott?

”För mig har det alltid varit viktigt med mål, kortsiktiga som långsiktiga. Utan ett mål i sikte kan det vara svårt att finna motivation till att träna. Framförallt när man vill satsa på kata och tränar mycket på egen hand. Sen tror jag att det är viktigt att verkligen vilja nå sina mål. Det är inte alltid kul att stå i dojon och nöta teknik efter teknik men med en stark vilja och envishet så gör man det ändå för att nå sina mål. Och ge aldrig upp, hur lång tid saker och ting än verkar ta. Två mål jag hade när jag var yngre och som jag drömde mycket om var att vinna SM-guld och att komma med i landslaget. Det tog mig 6 landslagsuttagningar och 8 SM-tävlingar innan de målen var uppnådda. Och nu har jag givetvis nya mål uppsatta.”

Vi såg senast Felix i en stark i final på Nordiska Mästerskapen i internationell toppkonkurrens mot Christoffer Rohde från Danmark. Med silvret i bagaget undrar vi såklart hur det står till med revanschlusten.

”Jag är väldigt nöjd över min finalkata på NM, självklart finns det alltid saker att jobba på men jag kände verkligen att jag uppnådde ett nytt personligt max i den matchen. Och jag måste säga att jag tycker jag var värd mer utdelning flaggmässigt än vad resultatet visade, så jag är väldigt sugen på att få visa domarna min nivå och att få bevisa hur bra jag är. Så jag är absolut sugen på revansch.”


DSC_6304

Felix på pallen under NM 2016.
 

Vilken är den viktigaste erfarenheten du tar med in på mattan inför årets EM? 

”Jag anser att jag fortfarande är ganska färsk på den stora internationella mattan. Men det är mitt tredje stora mästerskap (efter VM 2014 och EM 2015) och jag har tävlat flitigt på Premier League i två års tid nu, så jag börjar bli mer och mer bekväm med att tävla på de stora tävlingarna. Det gör att jag inte längre blir lika nervös på stora tävlingar. När jag går upp på mattan ska jag bara njuta av att stå där och tänka att det är där jag hör hemma. Men en viktig erfarenhet som jag är noga med nu är att verkligen bara ta en match i taget. Det är lätt att sväva iväg när det är stora tävlingar på gång och man får inte gå händelserna i förväg. Så min största erfarenhet inför årets EM blir att vara 100% fokuserad på en match i taget och inget annat.”

Hur laddar du mentalt inför dina tävlingar? 

 ”Efter varje tävling så analyserar jag alltid tävlingen och vad som har hänt i efterhand, vare sig det gått bra eller inte. Sen försöker jag lyfta upp de saker som fungerat bra och hantera de saker som fungerat mindre bra inför nästa tävling. Jag får hjälp av både landslagscoacherna, min hemmatränare och min mentalcoach med mina tankar inför tävlingar. Precis dagarna innan så försöker jag bara koppla av. När jag tränar är det full fokus men resten av tiden försöker jag omge mig med glädje och energi, på så vis tänker jag inte för mycket på tävlingen. Ett gott exempel är att vi alltid har väldigt god stämning och kamratskap när vi reser med landslaget, det är jätteviktigt för mig.”


DSC_6228

Fullt fokus innan tävingsstart

Har du tränat på något särskilt sätt inför årets EM

”EM har varit ett mål ända sen i höstas. Men jag har varit tvungen att kvalificera mig till EM genom poängsystemet, så först och främst har jag sett till att vara i så god form som möjligt på varje poänggivande tävling. Och när NM var klart och jag hade fått klartecken att jag åker på EM, så fick jag ett par enklare tekniska saker att jobba med i mina kator. Och från NM fram till EM har jag lagt fokus på att träna på mina 3 bästa kator. Detta för att på mästerskap som EM och VM så är det garanterat stenhårt motstånd redan i första omgången. Så istället för att träna lite på 5-6 kator så väljer jag att träna mycket på mina 3 absolut bästa kator för att öppna starkt i tävlingen.”


DSC_0894

Felix instrueras på landslagläger av assisterande förbundskapten Karin Hägglund.

 

Vart ser du dig själv om 5 år? 

 ”Om 5 år är jag 27 år. Då har jag börjat bli mer etablerad internationellt och tar medaljer på Premier League och förhoppningsvis även någon EM eller VM medalj, men jag har en plan på att vara på absolut toppnivå när jag är någonstans runt 30.”  

 

Vi säger tack till Felix och ett stort lycka till!

 

DSC_6254

Skribent: Sarah Wennerström. Foto:Christer Hagman

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link