Hoppa till sidans innehåll
Härlig sammanhållning i Kumite-laget.

Sammanfattning EM 2018

21 MAJ 2018 10:48
EM 2018 blev en paradox då det både var det största men också det mest nedtonade i modern tid, kantat av politisk konflikt.
  • Uppdaterad: 21 MAJ 2018 17:34

De globala karate-tävlingarna fortsätter slå deltagarrekord. Så även med årets Europeiska Mästerskap vilket var det största hittills med 52 länder och närmare 700 deltagare i mördande konkurrens - med Spanien, Turkiet och Azerbaijan i topp.

Stämningen drogs dock ner av den politiska konflikt som förmörkade årets upplaga i Serbien, där staten tillämpade restriktioner mot Kososvos deltagande då de inte erkänner landet som självständigt. Frågan är kontroversiell då Kosovo är erkänt av IOK och ska enligt olympiska regler ha rätt att tävla. Styrelsen för EKF där svenska förbundsordföranden Urban Andersson är ledamot, försökte in in det sista att medla fram en godtagbar situation, men tyvärr uteblev Kosovo från tävlingen. 

Ovan: EKF styrelse i möte innan tävlingen, Urban Andersson trea från vänster.

Som en konsekvens var arrangemanget ovanligt nedtonat, utan länders nationella symboler, flaggor eller liknande, lågt publikantal och deltagarna gavs inte de goda förutsättningar eller den uppmärksamhet man vanligtvis kan förvänta sig under ett EM. 
EKF har nu tillsatt en utredningsgrupp att följa upp frågan.

De svenska deltagarna bestod av 7 individuella starter och ett lag, varav tre gjorde debut i seniorsammanhang. Bl.a. Khai Truong, 19 år, från Eskilstuna Goju-kai, som fick en flygande seniorstart och slog ut meriterade Portugal i första matchen. Han gick sedan vidare med en stark vinst men fick tyvärr se sig besegrad i tredje mötet. En mycket bra första insats.
Även William Engman och Anna-Johanna Nilsson gjorde fina prestationer som debutanter och det ser minst sagt ljust ut inför framtiden.

Våra mer rutinerade utövare fick gå flera tuffa och poängrika matcher men höll tyvärr inte ända fram. Hana Antunovic, EM brons-medaljör 2017, kämpade tappert för att upprepa fjolårets framgång men förlorade med knapp marginal. Laget i Team-kumite inledde övertygande och gick till återkval, där Kroatien gick segrande ur mötet. 

Matchresultat:

Kata, dam
Mia Karlsson (SWE) - Kamila Bracikowska (POL) 4-1.
Mia Karlsson (SWE) - Maryia Fursava (BLR) 0-5.

-55kg
Sabina Lääveri (SWE) - Maya Schaerer (SUI) 2-3.

-61kg
Anna-Johanna Nilsson (SWE) - Caradh O'Donovan (IRL) 0-0. Dombeslut till Sveriges fördel
Anna-Johanna Nilsson (SWE) -  Emma Aronen (FIN) 0-0. Dombeslut till Finlands fördel.

-68kg
Lisa Rasmusson (SWE) - Raluca Baciu (ROU) 7-0.
Lisa Rasmusson (SWE) - Irina Zaretska (AZE) 0-3.
Återkval:
Lisa Rasmussen (SWE) - Ivona Cavar (BIH) 0-1.

+68kg
Hana Antunovic (SWE) - Alexandrina Miera (ROU) 2-0.
Hana Antunovic (SWE) - Charlotte Grimm (GER) 0-0. Dombeslut till Sveriges fördel.
Hana Antunovic (SWE) - Anamarija Celan Bujas (CRO) 2-3.

Kata, herr
Khai Troung (SWE) - Jorge Caeiros (POR) 3-2.
Khai Troung (SWE) - Patrick Valet (AUT) 4-1.
Khai Troung (SWE) - Kirils Membo (LAT). 1-4.

-75kg
William Engman (SWE) - David Isakov (ISR) 5-1.
William Engman (SWE) - Logan Da Costa (FRA) 0-4.

Kumite, damlag
Sverige - Irland 2-0
Sverige - Schweiz 0-2
Återkval:
Sverige - Kroatien 1-7

Totala resultat >>

De svenska domarna på plats var Peter Sahlberg och Emilio Merayo, som båda fick döma flera finaler, bl.a. den prestigefyllda herrkatafinalen mellan Spanien och Turkiet. Ett gott betyg!

Sveriges största seger detta år var att tilldelas värdskapet för EM 2021, vilket beslutades på EKF´s kongress. Redan på plats sattes processen igång för att organisera. Bl.a. så träffade styrelsen WKFs ansvarige för Para-karate, som är tänkt att vara ett fortsatt inslag under mästerskapen och är också under utveckling i Sverige.

Det blev inga medaljer denna gång, dock många bra matcher och poäng i bagaget - och en hel del andra erfarenheter att bygga vidare på. Nästa mästerskap att se fram emot är VM i november.

Läs mer hos WKFs nyhetscenter >>

Skribent: Sarah Wennerström
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link