Hoppa till sidans innehåll

Nya landslaget 2017

05 APR 2017 10:52
Nu höjer landslaget nivån ytterligare. En mer nischad trupp på A-nivå och bredare möjlighet att ta sig in i truppen är sammanfattningen av nya landslaget för 2017.
  • Uppdaterad: 20 FEB 2018 15:25

Landslaget har tidigare bestått av en mindre A-trupp och en omfattande utvecklingstrupp där den senare fungerat som utmanare. Det har funnits en vilja att genom den fånga upp talanger som kan ta klivet upp till toppen. Problemet med det stora antalet utövare i landslagsverksamheten har dock varit att anpassad träning, utvärdering och fokus på individen ibland fått stryka på foten och inte hållit den kvalitet som ledarna önskat då tid och resurser inte räckt till i den utsträckning som behövs för att täcka det stora antalet.

Man har heller inte lyckats fånga upp den bredd på utövare man önskat, vissa distrikt i Sverige har i princip aldrig representerats.

Därför väljer man nu att nischa den centrala landslagsverksamheten till A-truppen, ett mindre antal utövare med redan kvalificerad hög nivå, som ska kunna få mer fokuserat stöd och resurser per individ för att nå det lilla extra som behövs för internationella framgångar. Utvecklingstruppen kommer istället fördelas ut i landet via distriktsverksamheten.

”Vi har mycket kompetenta distriktstränare i Sverige som ger oss en bra bredd och kan fånga upp utövare i hela landet. Genom att som utövare vara del av distriktstruppen blir man automatiskt en utmanare till landslaget och distriktstränarna har till uppgift att utvärdera och stötta dessa personer samt rapportera potentiella landslagskandidater till oss". säger  Ramon Malave, landslagsledningen. "Dialogen kring det här samarbetet har pågått länge med distrikten och nu känner vi att vi har en bas att stå på så vi kan sjösätta det nya programmet. Vi vill därför uppmana de utövare som vill vara utmanare till landslaget, dvs. motsvarande tidigare utvecklingstrupp, att genast vända sig till distriktet och anmäla sitt intresse. Förutom prestation på SM kommer distriktet vara den väg in i Landslaget som finns. På det här sätter täcker vi upp ännu bredare talangscouting än vad vi själva hade möjlighet till tidigare och vi har stort förtroende för våra olika distrikt att det här blir bra. Vissa håller nu som bäst på att rekrytera tränare och vi hoppas att det finns personer som kan och vill axla den här viktiga rollen på de platser där det behövs kompletteras.”

Distriktstränarna kommer ha träffar med landslagsledningen flera gånger per år och distriktens träningsläger synkas med landslagets årsplanering. Som en röd tråd genom hela verksamheten kommer den nya kravanalysen, framtagen i samarbete med SOK, finnas och både landslag och distrikt ska ha denna som grund i sin träning för att kunna arbeta mot samma mål. 

Landslagledningen kommer också tillsätta distriktssamordnare som stöd till distriktens arbete.

Den nya landslagstruppen och ledning kan du se här >>

Skribent: Sarah Wennerström
E-post: Adressen Gömd

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link