Hoppa till sidans innehåll

KRÖNIKA: Svart bälte i integration

06 APR 2016 14:59
Krig och förödelse skickar människor på flykt, familjer splittras och vi står i mångt och mycket handfallna. Det kniper i hjärtat varje gång man slår på nyheterna. Man orkar nästan inte ta till sig mer.
Så låt oss istället prata om den goda sidan. För det finns faktiskt en sådan.
  • Skapad: 06 APR 2016 14:59

Integration.

Ett svårt ord. Ett tungt ord. Vad är det? Hur gör man? Hur kommer det att bli?

Frågor hela vårt samhälle idag funderar över.   

Karateförbundet, och därmed ni föreningar och medlemmar, har hyllats av Riksidrottsförbundet för de goda förutsättningar vi erbjuder för integration. Eller inkludering, vilket är det ord jag föredrar.

Vi kan ge nyanlända till Sverige ett sammanhang genom idrotten, en meningsfull fritid, nya kamrater, en möjlighet att lära sig språket och sociala koder. Vi kan ge dem annat att tänka på än de mardrömsscenarion de troligen flytt från. Framtidshopp.

Så varför är vi inom Karate extra bra på det?

  • Vi delar samma språk och seder i dojon.
  • Vi förväntas vara respektfulla mot varandra oavsett vem vi möter.
  • Vi är jämlika.
  • Vi är socioekonomiskt fördelaktiga.
  • Vi genomsyras från första dagen vi börjar av traditionen från en annan kultur - vi räds därmed inte det som är främmande.

Allt ovan, och mer, gör oss välkomnande för de som söker en väg ut från utanförskapet.

För en tid sedan deltog jag på en konferens kring Idrott & Integration. Tre personer som hittat hem i Sverige till stor del tack vare idrotten, bjöds upp på scen för att berätta sin historia som goda exempel. En av dem var Hassan, som tränar karate i Kopparberg och kom hit som ensamkommande flyktingbarn. För Hassan blev karateklubben den stöttning han behövde i avsaknad av sin familj.

Se filmen om Hassan >>

Hassan_Sarah
  Sarah & Hassan på konferensen Idrott & Integration

 

Det finns många liknande historier att hämta runtom i landet och klubbar som gör bra saker i det tysta.

Föreningen Zendokai karate i Halmstad t.ex., mottog stipendiet Årets Idrottsförening på förbundets årsstämma bl.a. för den inspirerande verksamhet för nyanlända de nyligen startat. Karlstad Karateförening fick 20.000 av kommunen för sin grupp på över 40 personer. För att bara nämna ett par stycken.

På konferensen talade även Idrottsminister Gabriel Wikström. Precis som jag tycker han att integration är ett tungt och svårt ord. Hans hälsning till idrottsrörelsen var att vi istället ska se oss som en väg till etablering.

Den sociala gemenskapen, de nya vännerna, chansen att få interagera med föreningen - det är ett sätt och en start att få etablera ett liv, menar Gabriel. Integrationen kommer sen, i nästa fas. Men vi inom idrotten kan hjälpa till med den viktiga insatsen att kicka bollen i rullning.

Hassan startade som nybörjare i karate. På central förbundsnivå märker vi dock att många kommer som tidigare tränat karate i sina hemländer. I mellanöstern t.ex. är karate en stor idrott jämfört med här och många med sitt ursprung där har tränat länge, eller varit instruktörer och domare, i dessa internationellt erkänt duktiga karateländer. Vi bör också därför se det som en möjlighet att få ta emot dessa utövare. Ta del av andra erfarenheter, utbyta lärdomar och se det som en chans att berika oss själva och vår kunskapsflora.

Bland kompisarna i karateklubben får man också en unik möjlighet att lära sig demokrati. Svensk Idrott, landets största folkrörelse, där vi ingår, har en stor fostrande roll i den demokratiska processen hela vårt samhälle och såväl vår egen verksamhet bygger på.

Bara genom att acceptera nya medlemmar, varav många kanske tidigare levt under förtryck, gör ni alltså en viktig insats för integrationen och mänskligheten.

Vi tar oftast demokratin för given - men visst är det egentligen en fantastisk tanke att bära med sig, vilken skillnad det kan göra för en människas liv att få ta del av demokratiska värderingar?

Självklart kan det finnas praktiska problem som föreningar upplever när man vill inkludera nyanlända. Hur funkar det med ekonomi, språket, utrustning, medlemsskap och tävlingar? Det är några av frågorna vi får på kansliet. Vi agerar mycket gärna bollplank men har tyvärr inte alla svar.

Här måste vi hjälpas åt.

De föreningar som på olika sätt redan skapat möjligheter för nyanlända sitter på ovärderlig kunskap som ni gärna får dela med er av till oss andra. Kanske fick ni hjälp från kommunen? Startade en särskild grupp? Lokaliserade projektstöd? Hur har det gått? Möjligheterna ser ibland olika ut beroende på vart man har sin verksamhet, men alla tips och råd är goda. 

Centralt försöker vi lära oss allteftersom frågorna uppstår och sätter upp rutiner längs vägen för att underlätta så gott vi kan både för nyanlända och för er klubbar som tar emot dem. Det är spännande, utmanande men också roligt att kunna hjälpa till.

Kanske krävs särskilda åtgärder för att till en början inkludera nyanlända i sin förening, men tanken är såklart att de sedan ska bli medlemmar på samma sätt som alla andra. Det är då vi har lyckats. Med demokratin, den sociala gemenskapen och etableringen som förhoppningsvis också leder till livslångt utövande och givande vänskap. 

Vi har inte svart bälte i integration än, men vi är ett vitt bälte som vägrar ge upp. 

Så låt oss tillsammans göra vårt bästa för att fortsätta visa omvärlden att i våra dojos finns inga dörrar att slå in – de är redan öppna.

Ganbatte! 

 

Sarah Wennerström
Generalsekreterare, SKF 

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link