Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christer Hagman

KRÖNIKA: Jämlik och förbannad.

08 MAR 2016 07:00
Vill du veta hur man "slår som en tjej" i min värld? Välkommen till dojon.
  • Skapad: 08 MAR 2016 07:00

”Vad tycker du om kvotering? Är du feminist?”

Två frågor som alltid gör mig arg.

Kvotering är ett uselt begrepp. Jag vill bli bedömd efter min kompetens, inte mitt kön.

Och självklart är jag feminist. Jag särskiljer bara inte det begreppet från det faktum att jag är för ALLA människors rätt till lika värde. 

Likaså termen "kvinnligt ledarskap", vad innebär det? Mitt ledarskap är inte kvinnligt eller manligt, det är bra eller dåligt. Och det är ni som avgör det, inte min könstillhörighet.

Uttryck som ”kvinnor kan” får mig att koka inombords.

Vi ska inte behöva ett slagord för vår kunskap, den finns där oavsett. Kanske jag blir mest irriterad över att vi firar en särskild internationell kvinnodag. Syftet är gott, men att den fortfarande behövs för att belysa problemet med orättvisa villkor för kvinnor framkallar diverse kraftuttryck. Det som gör mig förbannad är att dessa ord och begrepp överhuvudtaget finns i samhället, av nöden framtvingade. Stämplar som framställer kvinnor som att vi av en eller annan orsak ska särbehandlas eller förutsätter att vi inte räcker till. 

Därför är jag så oerhört stolt över att vara en del av den inkluderande Karate-världen.
I karaten är vi jämlika.

Män och kvinnor, flickor och pojkar, tränar tillsammans sida vid sida, gör samma saker, med likadan utrustning. Vi deltar och tävlar på samma premisser.  

 DSC_3950

De största tävlingsframgångarna de senaste två åren har varit tjejer. Vi har fler kvinnor på ledande positioner i förbundet än någonsin.Vi har mängder av goda exempel i föreningarna där både ledning och utövare väger upp varandra mellan könen. Utvecklingen är i rätt riktning. Det går bra nu.

Så varför är det ändå, enligt RFs senaste mätning, bara ca 33 % kvinnor i verksamheten...?  (2014)

Vi, som har de absolut bästa förutsättningarna att kunna erbjuda en jämlik miljö, med lika villkor, möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Vart finns de saknade sjutton procenten?

Vi måste slå hål på dessa siffror.

Karate härrör sitt ursprung främst till Japan, med rötter i feodalsamhället. Det går inte att förneka att vårt arv är sprunget ur ett patriarkalt maktsystem. 

Men jag upplever inte nu, i denna samtid, att jag som kvinna är ovälkommen inom karaten på grund av mitt kön, snarare tvärtom.

Däremot finns tradition och historia som gjort att mätbara positioner i första hand genom åren tilldelats och länge efter innehafts av män. Män som i de flesta fall gör ett mycket bra jobb, men som när de väljer att kliva av gärna kunde få lämna över till en kvinna för att bidra till den harmoni vi strävar efter att uppnå.

DSC_3794_1

Så hur gör vi för att skapa nya traditioner och bryta våra mönster?

Jag tror att vi alla behöver lära oss kommunicera på ett annat sätt.

För oss är det så självklart att vi är jämlika så vi tror att vi inte behöver förklara det.

Vi förväntar oss att budskapet går fram ändå, - det finns ju där för alla att se. Men i en värld där det på de flesta ställen ser helt annorlunda ut och det oftast är de dåliga exemplen som lyfts fram, så försvinner vår positiva röst om vi karatekas inte lär oss att höja den.

Vi kan inte sopa under mattan att det än idag finns de som anser det förolämpande när en kvinna tar sig ton, så även i karate-världen. Men denna försvinnande lilla klick av kränkta män utgör en klubb av inbördes beundran som inte har stöd bland alla de andra fantastiska pappor, bröder och söner som annars är våra kamrater. Tomma tunnor skramlar som bekant mest och vi kan tillsammans utan tvekan överrösta dem om vi vill.

 DSC_2275_1

 

Förutom att vi hoppas att fler kvinnor ska hitta till våra föreningar och börja träna så finns dock några specifika områden vi behöver jobba på för att nå rätt balans.

- Vi har för få kvinnor som verksamhetsledare. Antalet kvinnor som startar föreningar är i princip obefintligt.

- Vi behöver fler tjejer som instruktörer.

- Vi behöver definitivt bli fler kvinnor som utbildar sig till domare.

- Och, kanske viktigast av allt, fler måste kliva fram och vilja ta förtroendeuppdrag, bli de inspirerande föredömen vi uppenbarligen behöver.
På förbundsnivå gör vi det vi kan för att finna goda kandidater bland både män och kvinnor, men det finns ett klart underskott i antalet kvinnor att ställa frågan till. Ni måste höja era röster så vi vet vart vi ska leta.

Riksidrottsförbundet har i kampen för jämställdhet satt ett mål på minst 40 % kvinnor i idrottsrörelsen 2017. Men vem vet om inte vi, att man aldrig någonsin vunnit en kamp genom att acceptera ett underläge. Vi ska sträva efter 50-50. Win-Win.

Så därför bör vi, alla karatekas som är för utveckling och lika villkor, lägga samma energi som i våra kiai och ta alla tillfällen till att berätta om att här gör vi inte skillnad på folk och folk. Tjejer, - kliv upp, stig fram, ta plats. Hos oss inom karaten är ni alltid välkomna.

 

Sarah Wennerström
Generalsekreterare, SKF
 

DSC_2893

 

FOTON: Christer Hagman

Gilla oss på Facebook!

  

 Antidoping

Postadress:
Svenska Karateförbundet
Västmannagatan 68
113 25 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46859760490, +46859760493
E-post: This is a mailto link